­
­
Od kuchni

Makaroniki - pierwsze podejście

wtorek, stycznia 07, 2014
Tragedy! trytytytytyty... tym razem trochę o kulinarnych porażkach :-) Dużo tłumaczyć nie będę, ponieważ jak widać na zdjęciu makaroniki nie wyszły najlepiej. Na szczęście były jadalne i nie zmarnowały się choć do wyglądu klasycznych makaroników jeszcze im daleko. Zaopatrzona w oręż w postaci maty do makaroników, duuuży zapas migdałów, białek i cukru przystąpiłam do dzieła. Na pierwszy ogień poszedł przepis, który wujek Google...

Continue Reading

  • Share:

Jak udekorować drzwi na święta

wtorek, stycznia 07, 2014
Pomysł zamieszczam na przyszłość, ponieważ święta mamy już dawno za sobą. W zeszłym roku zamiast wieńca bożonarodzeniowego, z którego przymocowaniem mam zwykle problem postanowiłam wykorzystać girlandy, malutkie bombki i bezprzewodowe oświetlenie w kształcie gwiazdek. Całość to jedynie kilka części, a dekoracja drzwi, która wita gości ładna i estetyczna. Osobiście bardzo podobają mi się dwie gałązki, które połączone razem tworzą girlandę, a do tego...

Continue Reading

  • Share:

Ciasto francuskie z mincemeat

poniedziałek, stycznia 06, 2014
Przygodę z brytyjskim specjałem o nazwie mincemeat błędnie kojarzącej się z mięsem rozpoczęłam od przepisu Nigelli Lawson na świąteczne babeczki z gwiazdkami. Pozostałą część mincemeat wykorzystałam do przepisu z magazynu GoodFood opublikowanym przez Panią Dorotę na blogu mojewypieki.com. Doskonały pomysł na poczęstunek dla niespodziewanych gości, jeśli mamy w lodówce gotowe mincemeat i mrożone ciasto francuskie. składniki: 280 g mincemeat 25 g orzechów pekan,...

Continue Reading

  • Share:

Pomarańczowy kurczak na sposób orienalny

poniedziałek, stycznia 06, 2014
Piersi z kurczaka pocięte w cienki, długie kawałki otoczone słodko-orientalnym sosem o aromacie świeżych pomarańczy. Najlepiej smakuje z woka, ale można go przygotować także w dużej patelni. Szybki i mniamuśny! składniki: 1/3 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki soku pomarańczowego, wyciśniętego z pomarańczy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki keczupu 1 łyżka octu winnego 4 ząbki czosnku, rozgniecione 1/2 łyżeczki...

Continue Reading

  • Share:

Miodowo-korzenne ciasteczka dla dzieci

poniedziałek, stycznia 06, 2014
Kiedy zobaczyłam te ciasteczka wykonane stemplem z uroczym piernikowym ludkiem na mojewypieki.com zakochałam się od pierwszego wejrzenia, po czym rozpczęłam poszukiwania tego kuchennego cudeńka. Niestety łatwo nie było! W każdym sklepie akuratnie ten stempel był niedostępny. W końcu trafiłam na zalando.pl, gdzie stempel ten był na promocji. Paczka dotarła już po świętach. Mimo to czym prędzej zabrałam się do dzieła wykorzystując przepis Pani...

Continue Reading

  • Share:

Sernik light z grejfrutem

niedziela, stycznia 05, 2014
Zima to taka pora roku, która sprzyja dodatkowym kilogramom. Spożywaniu dodatkowych kalorii sprzyjają święta i długie wieczory. Tymczasem przeglądając kartę SD z aparatu trafiłam na zdjęcia sernika wyszukanego w necie specjalnie dla N. Ze swoją chorą trzustką nie może spożywać tradycyjnych serników, dlatego ten był doskonałą alternatywą.  Przepis znaleziony na zdrowie-przez-kuchnie.blogspot.com składniki - spód (na małą blaszkę): 1 jajko mus z jednego jabłka...

Continue Reading

  • Share: