Te burgery to jeden z kulinarnych grzeszków mojego trzustkowca. Zadowolą tych, którzy stronią od fast foodów i tłustych dań.
Mięso do burgerów przygotowuję tak, aby wiedzieć ile zawiera tłuszczu, a samo przygotowanie kotletów polega na grillowaniu ich bez dodatku tłuszczu. Kotletów nie można przypalić! Najlepiej grillować je tak, żeby na wierzchu powstała estetyczna faktura rumianych kresek. Poniżej efekt zamknięty w świeżutkiej kajzerce. Czyż nie wyglądają smakowicie?
składniki - kotlety (ok. 6 sztuk):
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula, 1/2 drobno posiekana, 1/2 pokrojona w cienkie półplasterki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki pasty pomidorowej lub przecieru
1 łyżeczka cukru
1 "czubata" łyżka sosu sojowego
1 "czubata" łyżka sosu słodko-ostrego chilii
500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
1 łyżki przyprawy do grilla
1 łyżeczka ziaren kolendry, rozgniecionych w moździerzu
Mięso do burgerów przygotowuję tak, aby wiedzieć ile zawiera tłuszczu, a samo przygotowanie kotletów polega na grillowaniu ich bez dodatku tłuszczu. Kotletów nie można przypalić! Najlepiej grillować je tak, żeby na wierzchu powstała estetyczna faktura rumianych kresek. Poniżej efekt zamknięty w świeżutkiej kajzerce. Czyż nie wyglądają smakowicie?
składniki - kotlety (ok. 6 sztuk):
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula, 1/2 drobno posiekana, 1/2 pokrojona w cienkie półplasterki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki pasty pomidorowej lub przecieru
1 łyżeczka cukru
1 "czubata" łyżka sosu sojowego
1 "czubata" łyżka sosu słodko-ostrego chilii
500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
1 łyżki przyprawy do grilla
1 łyżeczka ziaren kolendry, rozgniecionych w moździerzu
Idealny do smażonych ryb i owoców morza. Najlepiej smakuje kilka godzin po przyrządzeniu, gdy smaki się przegryzą.
1 porcja = ok. 1 szklanka sosu
składniki:
1 szklanka majonezu lub w wersji light jogurtu greckiego
1 łyżka sweet pickle relish, lub więcej wg uznania
1 czubata łyżka bardzo drobno posiekanej cebulki
2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
sól i pieprz, do smaku
sposób przygotowania:
W miseczce wymieszać majonez, ogórki, cebulę. Dodać sok z cytryny, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
1 porcja = ok. 1 szklanka sosu
składniki:
1 szklanka majonezu lub w wersji light jogurtu greckiego
1 łyżka sweet pickle relish, lub więcej wg uznania
1 czubata łyżka bardzo drobno posiekanej cebulki
2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
sól i pieprz, do smaku
sposób przygotowania:
W miseczce wymieszać majonez, ogórki, cebulę. Dodać sok z cytryny, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Relish to gotowane lub marynowane pokrojone warzywa lub owoce, których zazwyczaj używa się jako przyprawy lub jako składnik sosów lub innych potraw. Relish pochodzi z Indii, jednak w dzisiejszych czasach stał się popularny na całym świecie. Dzięki temu powstało wiele wariacji relishów m.in. dżemy warzywne, chutney czy też ogórkowy relish popularny w Stanach jako dodatek do hot dogów czy hamburgerów.
Słodki ogórkowy relish z przepisu Donny Matthews na food.com to u nas sposób na szybki dodatek do potraw grillowych czy sosów. Niemniej jednak jego zakres użycia jest bardzo szeroki i można samodzielnie próbować dodawać go do innych potraw.
W mojej wersji z powodu braku nasion selera występuje nać tego warzywa. Zmieniona została także ilość zalewy tak, aby nie zostawał jej nadmiar.
składniki:
4 szklanki ogórków z wydrążonymi nasionami i posiekanymi w kosteczkę
2 szklanki cebula, posiekana
1 szklanka zielonej papryki, posiekana
1 szklanka czerwonej papryki, posiekana
1/4 szklanki soli morskiej
1 3/4 szklanki cukru
1 szklanka octu jabłkowego
6 łyżek selera naciowego, posiekanego
1 łyżka nasion gorczycy
sposób przygotowania:
Ogórki należy oczyścić z nasion. W tym celu przekrawamy je wzdłuż na pół i wyciągamy pestki za pomocą łyżeczki.
W wersji dla leniwych lub w przypadku zwielokrotnienia porcji warzywa można szybko przygotować za pomocą blendera. Osobiście wolę jednak pokroić ogórki w drobną kostkę, a pozostałe warzywa posiekać w blenderze.
Słodki ogórkowy relish z przepisu Donny Matthews na food.com to u nas sposób na szybki dodatek do potraw grillowych czy sosów. Niemniej jednak jego zakres użycia jest bardzo szeroki i można samodzielnie próbować dodawać go do innych potraw.
W mojej wersji z powodu braku nasion selera występuje nać tego warzywa. Zmieniona została także ilość zalewy tak, aby nie zostawał jej nadmiar.
składniki:
4 szklanki ogórków z wydrążonymi nasionami i posiekanymi w kosteczkę
2 szklanki cebula, posiekana
1 szklanka zielonej papryki, posiekana
1 szklanka czerwonej papryki, posiekana
1/4 szklanki soli morskiej
1 3/4 szklanki cukru
1 szklanka octu jabłkowego
6 łyżek selera naciowego, posiekanego
1 łyżka nasion gorczycy
sposób przygotowania:
Ogórki należy oczyścić z nasion. W tym celu przekrawamy je wzdłuż na pół i wyciągamy pestki za pomocą łyżeczki.
W wersji dla leniwych lub w przypadku zwielokrotnienia porcji warzywa można szybko przygotować za pomocą blendera. Osobiście wolę jednak pokroić ogórki w drobną kostkę, a pozostałe warzywa posiekać w blenderze.
Quinoa czyli komosa ryżowa to bardzo wartościowe źródło niezbędnych minerałów, dzięki czemu uznawana jest jako jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie. Poniższa propozycja podania komosy jest idealna zarówno solo w wersji bardzo orzeźwiającej, wegetariańskiej - jako samodzielne danie np. na lunch - jak i jako dodatek do dań niewegetariańskich w towarzystwie mięsa. Może zastąpić ziemniaki lub ryż.
4-6 porcji
składniki:
2 szklanki wody
1 szklanka quinoa
1 szczypta soli
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/4 szklanki soku z cytryny
3 pomidory pokrojone w kostkę
1 ogórek, pokrojony w kostkę
2 pęczki dymki, pokrojone
2 marchewki, starta na grubych oczkach
1 szklanka świeżej pietruszki, posiekana
sposób przygotowania:
W rondlu doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj quinoa i szczyptę soli. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Pozostaw do wystudzenia do temperatury pokojowej, a następnie wymieszaj widelcem, aby nadać quinoa puszystości.
4-6 porcji
składniki:
2 szklanki wody
1 szklanka quinoa
1 szczypta soli
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/4 szklanki soku z cytryny
3 pomidory pokrojone w kostkę
1 ogórek, pokrojony w kostkę
2 pęczki dymki, pokrojone
2 marchewki, starta na grubych oczkach
1 szklanka świeżej pietruszki, posiekana
sposób przygotowania:
W rondlu doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj quinoa i szczyptę soli. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Pozostaw do wystudzenia do temperatury pokojowej, a następnie wymieszaj widelcem, aby nadać quinoa puszystości.
Szczerze mówiąc to najdziwniejsza zupa jaką kiedykolwiek przygotowałam. Dziwna, ale bardzo smaczna! Następnym razem zrobię z jajek omlet i pokroję go w paski, aby jajka ładniej wyglądały w zupie.
składniki:
4 duże jajka
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
2 duże pomidory, przepołowione i pokrojone w cienkie plasterki
4 szklanki niskosodowego bulionu z kurczaka
1 pęczek dymki, pokrojone w plasterki
1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
2 łyżeczki sosu sojowego
1 szklanka posiekanej piersi z kurczaka, wcześniej ugotowanej lub upieczonej
4 szklanki szpinaku, malutkie listki
1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu (biały, brązowy lub dziki)
sposób przygotowania:
Ubij jajka widelcem ze szczyptą soli i pieprzu w małej misce. Rozgrzej olej w woku lub rondlu na dużym ogniu. Dodaj jajka i gotuj jak omlet aż do momentu, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, a na dole jajka będą się ścinać - około 1 minuty.
składniki:
4 duże jajka
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
2 duże pomidory, przepołowione i pokrojone w cienkie plasterki
4 szklanki niskosodowego bulionu z kurczaka
1 pęczek dymki, pokrojone w plasterki
1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
2 łyżeczki sosu sojowego
1 szklanka posiekanej piersi z kurczaka, wcześniej ugotowanej lub upieczonej
4 szklanki szpinaku, malutkie listki
1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu (biały, brązowy lub dziki)
sposób przygotowania:
Ubij jajka widelcem ze szczyptą soli i pieprzu w małej misce. Rozgrzej olej w woku lub rondlu na dużym ogniu. Dodaj jajka i gotuj jak omlet aż do momentu, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, a na dole jajka będą się ścinać - około 1 minuty.