­
­
Od kuchni

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

poniedziałek, września 02, 2013
Lubię tę zupę za prostotę i to, że pomidorów nie trzeba pozbawiać pestek :-) 4-6 porcji składniki: 1 i 1/2 kg mocno dojrzałych pomidorów spora główka czosnku 6 łyżek oliwy 1- 2 szklanki warzywnego bulionu - ostateczna ilość zależy od ilości soku w pomidorach 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 3 gałązki tymianku (można zastąpić sporą szczyptą suszonego) kilka gałązek bazylii sól świeżo zmielony pieprz...

Continue Reading

  • Share:

Tęczowy tort na biszkopcie

czwartek, sierpnia 29, 2013
Zgodnie z wczorajszą zapowiedzią dziś kilka słów o tęczowym torciku. Do przygotowania użyłam przepisu znalezionego na MojeWypieki.com. Niestety nie znalazłam jednorazowych foremek do pieczenia spodów, dlatego dysponując tylko jedną tortownicą o średnicy 19cm miałam z nim trochę zachodu. Przepis jest niezwykle prosty. Pomimo, że jest to biszkopt rzucany poszczególne placki wyrównywałam nożem strunowym Wilton w celu uzyskania idealnego efektu. Dzięki temu zarówno spód jak...

Continue Reading

  • Share:

Jednorożec, czyli wyzwanie urodzinowe

środa, sierpnia 28, 2013
Ubiegły tydzień upłyną pod znakiem szybkiej nauki podstaw cukiernictwa, a wszystko to za sprawą 5 urodzin małej L. Młoda i jej największe życzenie wypatrzone na YT - tęczowy tort z jednorożcem szybko stały się przedmiotem moich ostatnich działań w kuchni, a ponieważ nigdy wcześniej nie robiłam ciasta z barwnikami, a tym bardziej nie lepiłam cudów z masy cukrowej było to dla mnie ogromnym...

Continue Reading

  • Share:

Paryż dla małych i dużych...

poniedziałek, sierpnia 12, 2013
...czyli słów kilka o naszym 4-dniowym wiosennym urlopie w Paryżu z małą L. O tym co warto zobaczyć, co warto wiedzieć i jak zaoszczędzić czas zniecierpliwionym maluchom. Mam nadzieję, że choć trochę uda mi się ułatwić podejmowanie decyzji osobom, które planują krótki pobyt w Paryżu we Francji w towarzystwie swoich pociech. Tym razem, tak samo jak w zeszłym roku, nocleg ze śniadaniem postanowiliśmy...

Continue Reading

  • Share:

Brzoskwinie z jagodami pod kruszonką z lodami

piątek, sierpnia 02, 2013
Cudowne połączenie brzoskwiń z jagodami, ciepłego z zimnym, chrupkiego z płynnym... Ach! Mogłabym się rozpłynąć w samych porównaniach, ale prawda jest taka, że ostatnimi czasy zakochałam się w tego typu deserach. składniki Do owoców: 0.9kg dojrzałych brzoskwini 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 1 szklanka świeżych jagód Do kruszonki: 1...

Continue Reading

  • Share:

Chusta, czyli motanie czas zacząć

środa, lipca 17, 2013
Powolutku, po cichutku... Ale tak na serio zaczynamy przygotowania to powitania naszego drugiego dzieciątka na świecie :) Dlatego już teraz staram się nabyć wszelkie przydasie, które sprawdziły się, gdy 5 lat temu urodziła się mała L. Wśród rzeczy, które naprawdę nam się przydały jest chusta do noszenia. Starą już dawno sprzedałam, więc dziś mogę porównać "na sucho" nową chustę Lenny Lamb z poprzednią...

Continue Reading

  • Share: