Brzoskwinie z jagodami pod kruszonką z lodami

piątek, sierpnia 02, 2013

Cudowne połączenie brzoskwiń z jagodami, ciepłego z zimnym, chrupkiego z płynnym... Ach! Mogłabym się rozpłynąć w samych porównaniach, ale prawda jest taka, że ostatnimi czasy zakochałam się w tego typu deserach.

składniki
Do owoców:
0.9kg dojrzałych brzoskwini
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
1 szklanka świeżych jagód

Do kruszonki:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
113g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

lody waniliowej, do podania

sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 175C.

Zanurz brzoskwinie we wrzącej wodzie na 30-60 sekund lub do momentu, aż skóra będzie łatwo z nich schodzić. Po czym natychmiast zanurz je w zimnej wodzie. Obierz brzoskwinie ze skórki. Pokrój w grube półplasterki. Przełóż do miski, a następnie dodaj skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier i mąkę. Wymieszaj.

Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj. Przełóż owoce po równo do 6 ceramicznych foremek lub filiżanek, które nadają się do pieczenia w piekarniku.

Teraz czas na przygotowanie kruszonki. Połączyć mąkę, cukier kryształ, brązowy cukier, sól, cynamon i masło w dzierży miksera wyposażonego w płaskie mieszadło. Miksuj na niskich obrotach, aż kawałki masła będą wielkości grochu. Następnie palcami formuj większe kawałki kruszonki, a następnie skruszaj je nad wcześniej przygotowanymi owocami w foremkach. Grudki nie powinny być za małe i nie muszą być regularne.

Tak przygotowanie foremki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 40-45 minut aż wierzch kruszonki będzie rumiany i chrupiący, a owoce będą rozkosznie bulgotać.

Podawać ciepłe z gałką lodów położoną na wierzchu tuż przed zjedzeniem.

Niebo w gębie! :-)

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze