Świeże steki z tuńczyka to rzecz niezwykle rzadko spotykana na miejscowych stoiskach ze świeżymi rybami. Nie dziwię się temu, bo taki stek to nie lada tanie przedsięwzięcie. Kupując dwa steki Pani obsługująca stoisko ostrzegła mnie, że będą one kosztowały ponad 40zł. Niemniej czas od czasu można posmakować czegoś innego ;-)
Marynata z nutką Azji to zdecydowanie nasze klimaty, dlatego wybrałam ją do pierwszego w życiu przyrządzenia steków z tej ryby.
składniki:
1/4 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekana
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1/2 posiekanego świeżego oregano
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 steki z tuńczyka
Ilość porcji : 4
sposób przygotowania:
W dużym naczyniu wymieszać składniki marynaty. Włożyć steki z tuńczyka do marynaty. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzać patelnię grillową lub grill do wysokiej temperatury.
Marynata z nutką Azji to zdecydowanie nasze klimaty, dlatego wybrałam ją do pierwszego w życiu przyrządzenia steków z tej ryby.
składniki:
1/4 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekana
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1/2 posiekanego świeżego oregano
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 steki z tuńczyka
Ilość porcji : 4
sposób przygotowania:
W dużym naczyniu wymieszać składniki marynaty. Włożyć steki z tuńczyka do marynaty. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzać patelnię grillową lub grill do wysokiej temperatury.