Inspiracją do połączenia w zasadzie dwóch różnych dań były dwa przepisy na wegańskie lasagne z książki Happy Herbivore. Aby danie było bogate w warzywa postanowiłam poszukać nieco bardziej bogatego w składniki sosu marinara. Prawdopodobnie wiele osób mogłoby go skrytykować za wymyślność, ale właśnie ona bardzo mi się podoba i... smakuje.
składniki - sos marinara:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
6 ząbków czosnku, zgniecionych
1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
1 duża czerowna papryka, pokrojona w kostkę
1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
200-300g pieczarek, pokrojonych w kostkę
800ml pomidorów w puszce, razem w zalewą
180ml pasty pomidorowej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
4 łyżki świeżej bazylii
1 łyżki mieszanki przypraw włoskich
3 duże listki laurowe
3 duże łodygi selera naciowego, pokrojone w kosteczkę
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
składniki - sos marinara:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
6 ząbków czosnku, zgniecionych
1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
1 duża czerowna papryka, pokrojona w kostkę
1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
200-300g pieczarek, pokrojonych w kostkę
800ml pomidorów w puszce, razem w zalewą
180ml pasty pomidorowej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
4 łyżki świeżej bazylii
1 łyżki mieszanki przypraw włoskich
3 duże listki laurowe
3 duże łodygi selera naciowego, pokrojone w kosteczkę
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu