Risotto z szynką i zielonym groszkiem

piątek, marca 15, 2013
Klasyczna pychotka! Tak szybko zjedzona, że nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia. Może następnym razem :-) składniki: 1,5 szklanki ryżu arborio szczypta szafranu 20 dag dobrej, mocno wędzonej szynki szklanka mrożonego groszku średniej wielkości cebula około 3-4 szklanek dobrego bulionu - może być tez z kostki spora garść startego parmezanu 1 łyżka masła łyżka oliwy świeżo zmielony pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Ilość porcji: 4-5...

Read More...

  • Share:

Barszcz czerwony i anegdota z liściem

czwartek, marca 14, 2013
Przepis ten uratował zeszłoroczną Wigilię, kiedy to moja teściowa zrobiła takie zamieszanie w organizacji tego co kto gotuje, że dzień przed stanęliśmy przed faktem całkowitego braku barszczu. Wówczas przypomniałam sobie o dwudniowym przepisie z jednego odcinka "Kuchenny rewolucji" i przystąpiłam do dzieła. Sam barszcz powtarzałam wiele razy, gdyż nie lubię gotować na bazie barszczu butelkowego. Dokańczając wczorajszy barszczyk mała L. jak zwykle ciekawa...

Continue Reading

  • Share:

Bananowo-cynamonowe smoothie z syropem klonowym

środa, marca 13, 2013
Kolejna propozycja smoothie. Tym razem dużo lżejszy niż neapolitański, ale również nieco uboższy w witaminy i minerały. W tym znajdziecie głównie wapń i witaminę B12, choć nie zabraknie również potasu, magnezu i fosporu oraz witamin B2 oraz B6. Jeśli lubicie bardziej słodkie wersje proponuję dosłodzić smoothie syropem klonowym. składniki: 1 banan, zmrożony 1 szklanka mleka 2% 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego...

Continue Reading

  • Share:

Kuskus z pomidorami i fetą

poniedziałek, marca 11, 2013
Po długiej przerwie, wielu przejściach, pierwszy raz w tym roku... Wróciłam do blogowania, trochę w innej odsłonie, bo już chyba na zawsze tej, która będzie pieczołowicie śledzić zawartość tłuszczu w naszych posiłkach z powodu nieszczęsnej mutacji genetycznej SPINK1, którą niedawno wykryto u mojego N. Dużo się zmieniło. Niemniej jednak będę się starać, aby nasze jedzenie pozostało tak samo smaczne jak dotychczas z tą...

Continue Reading

  • Share:

Neapolitańskie smoothie

poniedziałek, marca 11, 2013
Zdrowa przekąska. Trochę przywodząca na myśl czekoladę. Dla tych, którzy nie mogą jej jeść tak jak mój N. to prawdziwy rarytas, a do tego nietłusty koktajl witamin i minerałów. składniki: 2 banany 1 szklanka truskawek 1/2 szklanki mleka 2% 1 łyżka niesłodzonego kakao 2 łyżki fruktozy Ilość porcji : 2 ...

Continue Reading

  • Share:

Jabłko pieczone z żurawiną i miodem

poniedziałek, grudnia 10, 2012
Na pieczone jabłka natchnęła mnie otrzymana od sąsiada ostatnia reklamówka jabłek z jego ogrodu. Nie długo zwlekałam, bo ciepłe i słodkie, a do tego delikatne i pachnące jabłka w tak zimny dzień to wspaniała przekąska. A do tego jeszcze przy kominku... poezja :-) składniki:4 jabłka1 kromka chlebażurawina ze słoiczkapo 1 łyżce miodu na jabłkosposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłka dokładnie umyć. Ściąć...

Continue Reading

  • Share: