Przepis ten uratował zeszłoroczną Wigilię, kiedy to moja teściowa zrobiła takie zamieszanie w organizacji tego co kto gotuje, że dzień przed stanęliśmy przed faktem całkowitego braku barszczu. Wówczas przypomniałam sobie o dwudniowym przepisie z jednego odcinka "Kuchenny rewolucji" i przystąpiłam do dzieła. Sam barszcz powtarzałam wiele razy, gdyż nie lubię gotować na bazie barszczu butelkowego.
Dokańczając wczorajszy barszczyk mała L. jak zwykle ciekawa tego, co mamusia gotuje przysunęła stołek do kuchni i rzekła: o barszcz! a co to za liść tam pływa? Odpowiedziałam, że to liść laurowy, a ona na to: tak, a z jakiego to kwiatka? :-)
składniki:
1 kg buraków
pół selera
cały por
2 duże lub 3 małe cebule
4 kwaśne, polskie, winne jabłka
5 łyżek octu
przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki będą niezbędne do zrobienia tradycyjnego zakwasu.
Dokańczając wczorajszy barszczyk mała L. jak zwykle ciekawa tego, co mamusia gotuje przysunęła stołek do kuchni i rzekła: o barszcz! a co to za liść tam pływa? Odpowiedziałam, że to liść laurowy, a ona na to: tak, a z jakiego to kwiatka? :-)
składniki:
1 kg buraków
pół selera
cały por
2 duże lub 3 małe cebule
4 kwaśne, polskie, winne jabłka
5 łyżek octu
przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki będą niezbędne do zrobienia tradycyjnego zakwasu.
Kolejna propozycja smoothie. Tym razem dużo lżejszy niż neapolitański, ale również nieco uboższy w witaminy i minerały. W tym znajdziecie głównie wapń i witaminę B12, choć nie zabraknie również potasu, magnezu i fosporu oraz witamin B2 oraz B6.
Jeśli lubicie bardziej słodkie wersje proponuję dosłodzić smoothie syropem klonowym.
składniki:
1 banan, zmrożony
1 szklanka mleka 2%
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki syropu klonowego, lub więc wg uznania
Ilość porcji : 2
Jeśli lubicie bardziej słodkie wersje proponuję dosłodzić smoothie syropem klonowym.
składniki:
1 banan, zmrożony
1 szklanka mleka 2%
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki syropu klonowego, lub więc wg uznania
Ilość porcji : 2
Po długiej przerwie, wielu przejściach, pierwszy raz w tym roku... Wróciłam do blogowania, trochę w innej odsłonie, bo już chyba na zawsze tej, która będzie pieczołowicie śledzić zawartość tłuszczu w naszych posiłkach z powodu nieszczęsnej mutacji genetycznej SPINK1, którą niedawno wykryto u mojego N. Dużo się zmieniło. Niemniej jednak będę się starać, aby nasze jedzenie pozostało tak samo smaczne jak dotychczas z tą różnicą, że będzie ono o dużo, dużo zdrowsze. W naszej codziennej diecie pojawiają się produkty nisko tłuszczowej stąd też niektóre dodatki oliwy z oliwek pomijam w przepisie, a w poniższym wybrałam fetę o najniższej dostępnej zawartości tłuszczu (żadną tam light czy 0% tylko 12%).
Szczerze to pierwszy przepis na kuskus, który posmakował mojemu N. Dotychczasowe próbki kończyły się fiaskiem i nigdy nie zostały powtórzone. Tym razem pojawiła się prośba o dorobienie kolejnej porcji :-) Mniam!
składniki:
1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 szklanka nieugotowanej kaszy kuskus
1 szklanka pomidorków cherry
5 łyżek pokrojonych oliwek (opcjonalnie)
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
115g sera feta, pokruszonego
dressing, przepis poniżej
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
pieprz
Ilość porcji : 4
Szczerze to pierwszy przepis na kuskus, który posmakował mojemu N. Dotychczasowe próbki kończyły się fiaskiem i nigdy nie zostały powtórzone. Tym razem pojawiła się prośba o dorobienie kolejnej porcji :-) Mniam!
składniki:
1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 szklanka nieugotowanej kaszy kuskus
1 szklanka pomidorków cherry
5 łyżek pokrojonych oliwek (opcjonalnie)
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
115g sera feta, pokruszonego
dressing, przepis poniżej
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
pieprz
Ilość porcji : 4
Zdrowa przekąska. Trochę przywodząca na myśl czekoladę. Dla tych, którzy nie mogą jej jeść tak jak mój N. to prawdziwy rarytas, a do tego nietłusty koktajl witamin i minerałów.
składniki:
2 banany
1 szklanka truskawek
1/2 szklanki mleka 2%
1 łyżka niesłodzonego kakao
2 łyżki fruktozy
Ilość porcji : 2
składniki:
2 banany
1 szklanka truskawek
1/2 szklanki mleka 2%
1 łyżka niesłodzonego kakao
2 łyżki fruktozy
Ilość porcji : 2
Na pieczone jabłka natchnęła mnie otrzymana od sąsiada ostatnia reklamówka jabłek z jego ogrodu. Nie długo zwlekałam, bo ciepłe i słodkie, a do tego delikatne i pachnące jabłka w tak zimny dzień to wspaniała przekąska. A do tego jeszcze przy kominku... poezja :-)
składniki:
4 jabłka
1 kromka chleba
żurawina ze słoiczka
po 1 łyżce miodu na jabłko
sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłka dokładnie umyć. Ściąć górne części jabłek, tworząc kapelusiki. Następnie nożem wydrążyć gniazda nasienne. Dookoła każdego jabłka na wysokości mniej więcej połowy zrobić nacięcie, co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia.
składniki:
4 jabłka
1 kromka chleba
żurawina ze słoiczka
po 1 łyżce miodu na jabłko
sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłka dokładnie umyć. Ściąć górne części jabłek, tworząc kapelusiki. Następnie nożem wydrążyć gniazda nasienne. Dookoła każdego jabłka na wysokości mniej więcej połowy zrobić nacięcie, co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia.