U nas na całego zaczął się festiwal zup, z których łatwo zrobić tzw. zupy kremy. Jest to warunek konieczny i wystarczający wszystkich obiadów, odkąd N. wyszedł ze szpitala po zadrutowaniu i usztywnieniu złamanej na karate żuchwy. Dlatego od tej pory przez najbliższe parę tygodni na moim blogu znajdziecie sycące i smakowite zupki. składniki:3 1/2 szklanki obranych i pokrojonych ziemniaki1/3 szklanki pokrojonego w kostkę...
Zdjęcia na razie nie zrobiłam, bo mój mąż złamał żuchwę obustronnie z przemieszczeniem na zajęciach karate. Niemniej słoiczek już po paru dniach otworzyłam i zaskoczył mnie miło smakiem. Dynia jak nie dynia - słodko-kwaśna. Zastanawiałam się do czego ją podam, a pierwszy słoik zjadłam solo na spółkęz Lilcią :)składniki:5-6 szklanek wody1 szklanka octu 10%8-10 łyżek cukru2 łyżki soliliście lauroweziele angielskie200-250 ml musztardy francuskiejsposób...
składniki:4-5 sporszych (większych) ziemniaków,3-4 sporsze (większe) marchewki,dynia oczywiście,1/2 l rosołu (może być ostatecznie z kostki),przyprawy:kurkuma, sól, pieprz,bagietka lub weka na grzanki,śmietana lub jogurt,natka pietruszki.sposób przygotowania:Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, dynie obieramy ze skóry, wydrążamy-wycinamy środek z pestkami, Wszystko wkładamy do dużego gara, zalewamy rosołem i uzupełniamy wodą, tak by przykryć warzywa. Gotujemy do miękkości (rozchodzą się pod widelcem). Następnie musimy trochę odczekać...
Jeszcze w porze soczystych i pachnących słońcem malinówek pokusiłam się o tę zupkę. Otwarcie przyznaję się, że nie przepadam za przepisami Pascala, ale ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Szczególnie na drugi dzień, gdy wszystko się przegryzło, zachwycała swoją prostotą i smakiem. składniki:2 kostki rosołowe (wołowe)2 łyżki oliwy2 duże posiekane cebule2 łyżki koncentratu pomidorowego1,5 - 2 kg pomidorów świeżych (lub odpowiednik tej...
składniki:1/2 kg karkówki bez kości2 jajkaprzyprawy - vegeta, pieprz4 ząbki czosnkumąka3 cebuleolej do smażeniasposób przygotowania:Karkówkę podzielić na kotlety, rozbić i posypać delikatnie przyprawami, jajka rozmieszać widelcem, panierować kotlety w jajku i mące. Obsmazyć na złoty kolor. Przełożyć kotlety do garnka - warstwa kotletów, cebula pokrojona w krążki i czosnek zmiażdżony lub pokrojony w plasty, następna warstwa i tak aż do wykończenia produktów, ostanią...
Niedawno dostałam coś co trudno zakwalifikować do kategorii przydasiów, bo w zasadzie większość z nas żyje bez tego :) Na pierwszy rzut oka kojarzy mi się z kolorową dętką, którą kiedyś cięto na cienkie paski, żeby w ten sposób uzyskać gumkę. Różnicę stanowi soczysty, rzucający się w oko kolor i fantazyjny kraniec. A do czego owo dziwne, ściśle wyspecjalizowane przydasie ma służyć? ...