Ze wszystkich dotąd wypróbowanych, ten przepis wyróżnia przepyszna marynata - z nutą złożonnej słodyczy, prostota i szybkość wykonania. Mmmm... Rozmarzyłam się, myśląc o kolejnej porcji tego znakomitego dania.
składniki:
300g lub nieco więcej filetów z kurczaka
sól, świeżo zmielony pieprz
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
2 łyżki sosu mirin np. firmy Yutaka
1 łyżka miodu
2 cebule
1 marchewka
2 łyżki oleju
½ szklanki wywaru drobiowego*
½ łyżki mąki kukurydzianej
szczypta pieprzu cayenne
*ja robię z ½ kostki na pół szklanki wody
sposób przygotowania:
Mięso pokroić na paseczki lub w kostkę. Posolić i popierzyć. Sos sojowy wymieszać z sosem hoi sin, winem ryżowym (mirin) oraz miodem. Tak przygotowaną marynatą zalać mięsi i odstawić je na przynajmniej 1 godzinę, chyba że… bardzo się nam spieszy to może być od biedy 15 minut :-)
W tym czasie pokroić cebulę oraz marchewkę na drobną kostkę lub paseczki. W woku rozgrzać olej i, stale mieszając, zesmażyć na nim mięso. Kiedy wok jest porządnie rozgrzany zajmuje to parę minut. Po usmażeniu mięsi wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
W pozostałym tłuszczu usmażyć warzywa. W trakcie ich smażenia można skropić je odrobiną oleju sezamowego (niekoniecznie).
Wywar zaprawić mąką kukurydzianą, dodać do warzyw i całość krótko zagotować. Dodać mięso, wszystko razem krótko podgrzać i doprawić do smaku.
Podawać z ryżem.
składniki:
300g lub nieco więcej filetów z kurczaka
sól, świeżo zmielony pieprz
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
2 łyżki sosu mirin np. firmy Yutaka
1 łyżka miodu
2 cebule
1 marchewka
2 łyżki oleju
½ szklanki wywaru drobiowego*
½ łyżki mąki kukurydzianej
szczypta pieprzu cayenne
*ja robię z ½ kostki na pół szklanki wody
sposób przygotowania:
Mięso pokroić na paseczki lub w kostkę. Posolić i popierzyć. Sos sojowy wymieszać z sosem hoi sin, winem ryżowym (mirin) oraz miodem. Tak przygotowaną marynatą zalać mięsi i odstawić je na przynajmniej 1 godzinę, chyba że… bardzo się nam spieszy to może być od biedy 15 minut :-)
W tym czasie pokroić cebulę oraz marchewkę na drobną kostkę lub paseczki. W woku rozgrzać olej i, stale mieszając, zesmażyć na nim mięso. Kiedy wok jest porządnie rozgrzany zajmuje to parę minut. Po usmażeniu mięsi wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
W pozostałym tłuszczu usmażyć warzywa. W trakcie ich smażenia można skropić je odrobiną oleju sezamowego (niekoniecznie).
Wywar zaprawić mąką kukurydzianą, dodać do warzyw i całość krótko zagotować. Dodać mięso, wszystko razem krótko podgrzać i doprawić do smaku.
Podawać z ryżem.