Dzisiaj dotarło do mnie pierwsze zamówienie złożone na niemieckim Amazonie. Wierzcie mi lub nie, ale cieszę się z tego faktu jak dziecko :-) Dwie pierwsze książki, które wybrałam z kilkudziesięciu, które chcę kupić w dalekiej lub też niedalekiej przyszłości właśnie spoczywają obok mnie na biurku. Czas by się pochwalić, iż mój wybór padł na: "Crust & Crumb" Peter Reinhart "Exceptional Breads: Baker &...
Świeże owoce, których nawet nie potrafię nazwać (poza mango), egzotyczne słodycze i zawiniątko widoczne na zdjęciu to tylko niektóre nowości kulinarne, które przybyły do nas wraz z dziadkiem Lilianki wprost z Wietnamu. Najbardziej zasmakowałam w słonecznie żółtym mango, które zawsze jest wśród tych podarunków przeze mnie wypatrywane. W życiu nie jadłam słodszego i lepszego mango. Te ze sklepu nie dorastają mu nawet do...
składniki:2 piersi z kurczakasól, świeżo zmielony pieprz2 łyżki ketczupu1 łyżka miodu1 łyżka octu1-2 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu hoisin1/2 łyżeczki przyprawy "Pięć smaków"1 cebula1 strąk czerwonej papryki1 strąk zielonej papryki1 marchew2-3 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub oleju roślinnego150 ml bulionu1 łyżka mąki kukurydzianejsposób przygotowania:Z ketczupu, miodu, octu, sosu sojowego i hoisin oraz przyprawy "5 smaków" przygotować marynatę. Piersi pokroić na paseczki, posolić,...
Dziś kolejny obiad z cyklu "Dania z woka". Tym razem, wykonany już kilkakrotnie, przepis na pikantną rybę. W roli głównej panga (mrożona), choć można ją zastąpić innym rodzajem ryby, która w miarę możliwości zachowuje kształt przy smażeniu. składniki:300g pokrojonych w dużą kostkę filetów z ryb morskichsok z 1/2 cytrynyolej4 dymki lub mniej cebuli1 łodyga selera naciowego lub wg uznania3 namoczone grzybki chińskie np....
składniki:1-2 pojedyncze piersi z kurczaka1/2 łyżki skrobii ziemniaczanejsól, świeżo zmielony pieprz1 łyżka oleju1/2 łyżeczki imbiru1-2 szczypty łagodnego curry150g kawałków ananasa z puszki1 łyżka sosu sojowego 75 ml wody1 łyżeczka soku ananasowegosposób przygotowania:Kurczaka pokroić na małe plasterki. Sól, pieprz i skrobię wymieszać. W tak przygotowanej mieszance obtoczyć mięso. W razie potrzeby dorobić mieszanki. Smażyć je prawie do miękkości przez ok. 5 min w gorącym...
Ponieważ moja dieta nie jest obecnie niczym interesującym, będę zamieszczać tutaj poczynania mojego kochanego N., który praktycznie codziennie torturuje mnie aromatami dań z woka. Przepisy te w większości pochodzą z książki "Dania z woka" Marlies Sauerborn z lekką nutką modyfikacji z naszej strony. składniki:3-4 namoczone chińskie grzybki np. Mun2 piersi z kurczakasól, pieprz2 łyżki sosu sojowego1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"2 łyżki sherry1 jajko1...