Kurczak z warzywami

niedziela, września 14, 2008

Ponieważ moja dieta nie jest obecnie niczym interesującym, będę zamieszczać tutaj poczynania mojego kochanego N., który praktycznie codziennie torturuje mnie aromatami dań z woka. Przepisy te w większości pochodzą z książki "Dania z woka" Marlies Sauerborn z lekką nutką modyfikacji z naszej strony.


składniki:
3-4 namoczone chińskie grzybki np. Mun
2 piersi z kurczaka
sól, pieprz
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
2 łyżki sherry
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej
tłuszcz do smażenia
1 strączek chili
1 cebula
1 mały por
1 marchew
50g selera naciowego
2-3 pomidory
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć. Z sosu sojowego, przyprawy "5 smaków", sherry przygotować marynatę i włożyć do niej mięso.
Jajko wymieszać z mąką, a następnie domieszać do mięsa.
Mięso smażyć na tłuszczu tak długo, aż będzie chrupiące. Warzywa, z wyjątkiem pomidorów, pokroić na paseczki i zasmażyć na oleju. Pomidory pokroić w kostkę i razem z mięsem dodać do warzyw. Całość wymieszać i krótko podgrzać. Doprawić solą, pieprzem.

dodatkowe informacje:
Kurczaka smażyłam na głębokim oleju po trochę w trzech turach.
Następnie wyczyściliśmy wok i dodaliśmy odrobinę oleju, na którym zesmażyliśmy warzywa (bez pomidorów i grzyby).
Doprawiłam na koniec Vegetą, gdyż ma glutaminian sodu, który w kuchni chińskiej jest obecny prawie w każdym przepisie.

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze