składniki:
1-2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 łyżki skrobii ziemniaczanej
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki imbiru
1-2 szczypty łagodnego curry
150g kawałków ananasa z puszki
1 łyżka sosu sojowego
75 ml wody
1 łyżeczka soku ananasowego
sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na małe plasterki. Sól, pieprz i skrobię wymieszać. W tak przygotowanej mieszance obtoczyć mięso. W razie potrzeby dorobić mieszanki. Smażyć je prawie do miękkości przez ok. 5 min w gorącym oleju.
Dodać imbir, ananasa, curry i odstawić całość na 5 minut. Wlać sos sojowy i wodę. Łyżeczkę skrobii rozmieszać z sokiem z ananasa (można dodać go więcej wg uznania) i domieszać do mięsa. Całość dusić jeszcze przez 5 minut.
dodatkowe informacje:
Prezentowana porcja była przygotowana z jasnym sosem sojowym, gdyż mój N. się uparł, by później przyznać, że z ciemny byłoby lepiej wizualnie i smakowo.
1-2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 łyżki skrobii ziemniaczanej
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki imbiru
1-2 szczypty łagodnego curry
150g kawałków ananasa z puszki
1 łyżka sosu sojowego
75 ml wody
1 łyżeczka soku ananasowego
sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na małe plasterki. Sól, pieprz i skrobię wymieszać. W tak przygotowanej mieszance obtoczyć mięso. W razie potrzeby dorobić mieszanki. Smażyć je prawie do miękkości przez ok. 5 min w gorącym oleju.
Dodać imbir, ananasa, curry i odstawić całość na 5 minut. Wlać sos sojowy i wodę. Łyżeczkę skrobii rozmieszać z sokiem z ananasa (można dodać go więcej wg uznania) i domieszać do mięsa. Całość dusić jeszcze przez 5 minut.
dodatkowe informacje:
Prezentowana porcja była przygotowana z jasnym sosem sojowym, gdyż mój N. się uparł, by później przyznać, że z ciemny byłoby lepiej wizualnie i smakowo.
1 komentarze
robie podobnie kurczaka, z tym ze dodaje jeszcze kawalki brzoskwini
OdpowiedzUsuńi masz racje ciemny sos jest lepszy :)