­
­
Od kuchni

Mleczny chlebek zawsze się udający

sobota, marca 22, 2008
To jeden z moich faworytów, jeśli chodzi o chleby. Tym samym będzie to chyba pierwsza chlebowa powtórka na tym blogu, o której tu wspomnę. Wiele chlebów już wypróbowałam, ale do żadnego nie mam tak wielkiego zaufania jak do mlecznego Agusi. Jest po prostu fantastyczny, a za każdym następnym razem i nabieraniem wprawy wychodzi coraz to piękniejszy.Dlatego też wybrałam go na święta. Po pierwsze...

Continue Reading

  • Share:

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

sobota, marca 22, 2008
Niestety nie pokażę w tej chwili zdjęcia tej potrawy, gdyż pech chciał, że przy fotografowaniu mlecznego chleba rozładowały mi się akumulatory. W związku z czym zdjęcie będzie następnym razem, a jestem pewna, że nastąpi on już wkrótce :-)składniki:ok. 0,5kg filetów z ryby, takiej bardziej zwartej np. dorsz1 papryka, preferowana zielona2 pomidory, pocięte na ósemki1 mała cebula, pocięta w piórka5-10 cm pora, biała część,...

Continue Reading

  • Share:

Coq au Coco - drobiowe curry w sosie kokosowym

środa, marca 19, 2008
Ta potrawa mimo swoich azjatyckich korzeni ma wg mnie zdecydowanie inny, oryginalny, subtelny, orientalny smak. Na pierwszy rzut oka składniki sosu mogą dziwić i wprawiać w zakłopotanie nawet najbardziej odważnych eksperymentatorów w kuchni. Niemniej jednak z ręką na sercu i żołądku polecam tą wyjątkową potrawę. Dla niepewnych proponuję zmniejszyć porcję o połowę, gdyż z podanych proporcji wychodzi obiad na 3-4 osoby. składniki:2-3 pojedyncze...

Continue Reading

  • Share:

Faszerowane fetą i szpinakiem filety z kurczęcia

wtorek, marca 18, 2008
To z pewnością kolejna wiosenna propozycja obiadowa. Bogata w charakterystyczną wiosenną zieloność za sprawą sałaty masłowej oraz ukrytego wewnątrz szpinaku - i tu podkreślam ŚWIEŻEGO! Mój N. uparł się pewnego dnia po zdegustowaniu cannelloni z farszem szpinakowym zapiekanym bodajże z beszamelem (autorstwa Pascala), że nigdy, ale to przenigdy w życiu nie spróbuje już więcej szpinaku. Tymczasem ja ciągle staram się przekonać go do...

Continue Reading

  • Share:

Sposób na pyszny, wiosenny obiad

niedziela, marca 16, 2008
Zaglądające zza chmur słońce coraz bardziej napawa mnie optymizmem także w kuchni. Dlatego coraz częściej poszukuję nowych, smacznych, aromatycznych i lekkich propozycji na codzienny obiad. Jednym z takich przepisów, sugerującym wręcz cały zestaw obiadowy, była Grzegorzowa receptura na chrupiące piersi kurczaka mocno ziołowe podane z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów oraz cebuli. Pieczone ziemniakiziemniakimasłosólZiemniaki obrać lub dobrze wyszorować. Piec w piekarniku rozgrzanym...

Continue Reading

  • Share:

Francuski, wiejski, idealny!

środa, marca 12, 2008
Wiele chlebów nosi nazwę francuski, wiejski, również wiele z nich jest na bazie drożdży. Te właśnie chlebki charakteryzuje kształt - pękatego, rustykalnego, okrągłego bochenka oraz zbliżony sposób przygotowania ciasta. Autorka tego przepisu Marcy Goldman pisze o nim krótko: "Jeśli zamierzasz upiec jeden chleb w swoim życiu, wybierz ten"Mieści się w tych słowach cała prawda o tym chlebku, wyrażona chyba w najkrótszy - z...

Continue Reading

  • Share: