­
­
Od kuchni

Gorący limonkowy mus z bezą

środa, kwietnia 18, 2007
Kolejny wypróbowany przepis ze strony irlandzkiego Muphy's. Dziś zrobiłam swój pierwszy w życiu mus. Przyznam, że robiłam go z sercem na ramieniu, ale z odrobinką doświadczenia przy robieniu lodów byłam nieco spokojniejsza niż zwykle. Mówi się, że przepisy, których się boimy zazwyczaj nam nie wychodzą. Dlatego postanowiłam odważnie stawić mu czoła i gdyby nie ostatnia wymiana skrzynki z korkami, piekarnik elektryczny na pewno...

Continue Reading

  • Share:

Kurczak Tandoori

środa, kwietnia 18, 2007
To bardzo dobra wersja kurczaka, szczególnie na grila. Tradycyjnie kurczak tandoori pieczono w bardzo gorącym glinianym piecu ogrzewanym węglem. składniki:1 1/2 łyżki nasion kolendry1 1/2 łyżki nasion kuminu1 papryczka chili, pozbawiona nasion2 duże ząbki czosnku5 cm imbiru2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka garam masala150 ml jogurtu naturalnegosól i pieprz do smaku4 piersi z kurczaka, po 150g każdasposób przygotowania:1. Nasiona kolendry i kuminu...

Continue Reading

  • Share:

Kurczak Marrekesh

wtorek, kwietnia 17, 2007
Po powrocie z uczelni, szczególnie o tak późnej porze jak dzisiaj, nie mam zazwyczaj ochoty na eksperymentowanie w kuchni. Jednak dziś był wyjątkowy dzień, który ukoronował bajaderkowy kurczak Marrekesh. Palce lizać! W kuchni powiało egzotycznymi aromatami, a i na talerzu wyglądało pięknie. PS. Szkoda tylko, że jest już tak późno i zdjęcie wyszło niezbyt ładnie. ...

Continue Reading

  • Share:

Kurczakowe paczuszki

sobota, kwietnia 14, 2007
czyli pierożki na dalekowschodnią nutę. Jednocześnie są ulubioną pierogową odmianą mojego N..składniki:0,5 piersi z kurczaka1/3 szklanki drobno pokrojonej cebuli2-3 łyżki sosu sojowegosól i pieprz do smaku1 łyżeczka oleju sezamowego (niekoniecznie)1 kostka bulionu z kury Knorraciasto na pierogi (z ok. 300 g mąki)sposób przygotowania:Piersi płuczę, oczyszczam z wszelkich ścięgien, mielę w maszynce do mięsa przez duże sitko.W miseczce mieszam kurczaka, cebulę, sos sojowy wg...

Continue Reading

  • Share:

13-stego

sobota, kwietnia 14, 2007
Wczoraj mogły zdarzyć się tylko dziwne rzeczy, gdyż takiego dnia jak wczorajszy nigdy nie miałam. Na szczęście w trakcie gotowania obiadu nic się nie zepsuło, nic nie przypaliło, ani też nie wykipiało. Dla pewnego urozmaicenia przygotowałam coś, czego jeszcze nigdy nie jednliśmy. I nie chodzi tu o kolejną wariację kurczaka z makaronem czy też kurczaka z ryżem, chodzi o nowego warzywnego gościa w...

Continue Reading

  • Share:

Risotto alla birra

środa, kwietnia 11, 2007
Risotto alla birra Alforda. Podane przez Malgosimi. Przechrzczone przez N. na "ryżotto" :-) U nas to jest z reguły tak, że dopóki w kuchni nie zaczną unosić się wspaniałe zapachy, nikogo nie interesuje co dziś będzie na obiad. Obojętnie czy będzie to pysznie zapowiadająca się nowość, czy może coś, co jest już domownikom znane zidentyfikuje to dopiero pierwsza osoba, która wejdzie do kuchni...

Continue Reading

  • Share: