Truskawkowo-śliwkowy crisp

poniedziałek, lipca 08, 2013

Pyszne połączenie śliwek i słodkich truskawek ze zdrową aromatyczną, owsianą kruszonką na wierzchu. Bajeczne połączenie ciepłych owoców i zimnych lodów waniliowych. Po prostu pyszne!

Ilość porcji: 6

składniki - nadzienie:
900g ciemnych śliwek
szklanka truskawek
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/8 łyżeczki goździków, rozgniecionych w moździerzu

składniki - kruszonka:
1/4 szklanki drobnych płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki nasion anyżu, rozgniecionych w moździerzu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3-4 łyżki oleju rzepakowego

dodatek:
lody waniliowe

sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 175C.

Przekroić śliwki, wydrążyć pestki. Następnie pokroić w 1cm kawałki.

Dodać pozostałe składniki nadzienia. Wymieszać. Przełożyć do formy równomiernie rozprowadzając po całym dnie.

Składniki kruszonki poza olejem wymieszać w osobnej misce. Dodawać stopniowo po łyżce oleju, mieszać widelce aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji kruszonki, która nie powinna być ani za sucha ani zbyt mokra.
Powinna przypominać mniej więcej wilgotny piasek, który tworzy grudki.

Jeśli jest taka konieczność dodawać stopniowo po 1 łyżeczce oleju (max. 1 łyżkę oleju dodatkowo).

Kruszonkę rozsypać równomiernie po wierzchu owoców.

Piec w piekarniku przez 45 minut. Na wszelki wypadek dobrze jest włożyć na spód piekarnika blachę, aby uchronić piekarnik przed ewentualnym pobrudzeniem. Nadzienie powinno bulgotać w formie.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut. Nakładać do miseczek lub na talerzy dekorując koniecznie na wierzchu kulką lodów waniliowych.

dodatkowe informacje:
Przetestowane na dzieciach z pozytywnym skutkiem :-)
Deser jest nie tylko pyszny, ale i niskotłuszczowy. W 100g ma zaledwie 4g tłuszczu. Dodatkowo jest bogaty w beta-karoten, witaminy C, B3 (niacynę)oraz E.



Źródło: Veganomicon

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze