Dla amatorów słodkości, a w szczególności dla dzieci. Przepis idealny, gdy mamy ochotę na czekoladowy grzeszek bez potrzeby pieczenia całej blaszki ;-)
Dodatkowo to przepis, który zawiera niewiele tłuszczu, a jednocześnie stanowi niezłą dawkę energii, dlatego mój N. zabiera takie brownie do pracy.
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka brązowego cukru
1-2 łyżki niesłodzonego kakao
mała szczypta cynamonu
szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/8 łyżeczki)
1 łyżka syropu z agawy, lub miodu wielokwiatowego
1 "czubata" łyżka niesłodzonego soku jabłkowego
1 łyżeczka chudego mleka
kropka lub 2 ekstraktu waniliowego
sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175C.
Jedną foremkę na muffinkę przygotować do pieczenia - można spryskać ją specjalnym olejem w sprayu, aby uniknąć dodatkowego źródła tłuszczu. Alternatywnie natłuścić foremkę w tradycyjny sposób.
Wymieszać mąkę, cukier, kakao, cynamon i proszek do pieczenia.
W drugiej miseczce wymieszać mokre składniki - syrop, ok, mleko i ekstrakt waniliowy.
Dodać suche składniki do mokrych, a następnie wymieszać. Po czym przełożyć do foremki.
Piec 15-20 minut lub do momentu, gdy patyczek wetknięty w środek będzie suchy.
Źródło: The Happy Herbivore
0 komentarze