Nasza pierwsza przygoda z sushi zaczęła się od zestawu "zrób to sam" zakupionego wówczas na MniamMniamie. Niestety wynik nas nie zachwycił i tak szybko jak chcieliśmy spróbować tego specjału, porzuciliśmy go.
Od tamtej pory minęło wiele lat i tak po majowym pobycie N. w Edynburgu, gdzie N. raczył się gotowcem z Tesco wrócił pomysł na przyrządzenie sushi w domowym zaciszu ponownie.
Tym razem bazowaliśmy na własnych gustach i przepisach z sieci.
Źródło: foodnetwork.com
składniki:
2 szklanki ryżu do sushi
2szklanki wody, plus dodatkowo do przepłukania ryżu
2 łyżku octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
sposób przygotowania:
Ryż wsypać do dużej miski i przepłukać w zimnej wodzie 2 lub 3 razy. Następnie przełożyć do rondelka, zalać 2 szklankami wody i postawić bez przykrycia na największym ogniu do momentu zagotowania. Chodzi o to, aby szybko podgrzać wodę i jak tylko zawrze zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy rondelek i gotujemy tak przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy z ognia i odstawiamy przykryte na kolejne 10 minut, aby ryż doszedł.
W tym czasie w małej miseczce mieszamy ocet, cukier i sól. Miksturę wkładamy do mikrofalówki na 30-45 sekund i podgrzewamy na najwyższej mocy. Ostrożnie wyjmujemy i mieszamy.
Ryż przekładamy do szklanek albo drewnianej miski, polewamy ciepłą miksturą i mieszamy tak, aby ryż pozostał puszysty. Pozostawiamy do wystygnięcia.
California rolls
Czyli ruloniki z ryżem na zewnątrz i nori w środku.
składniki - nadzienia:
awokado
sok z cytryny, do skropienia awokado
paluszki surimi, czyli te krabopodobne ;-)
sezam, uprażony delikatnie na patelni
ogórek, pokrojony w cienkie, długie paski
nori
Składniki modyfikujemy wg własnych upodobań, a sushi zawijamy wg sposobu zaprezentowanego w filmiku:
Sushi z łososiem wędzonym
Czyli tradycyjnie zawinięte w nori.
składniki nadzienia:
nori
wędzony łosoś
ogórek, pocięty w cieniutkie, długie paseczki
awokado
sok z cytryny, do skropienia awokado
marchew, pocięta w cieniutkie, długie paseczki
Sushi z warzywami
Czyli takie dla nielubiących rybnych dodatków w środku.
składniki nadzienia:
nori
marchew, cienkie, długie paseczki
ogórek, cienkie, długie paseczki
papryka, cienkie, długie paseczki
awokado, paski
sok z cytryny, do skropienia awokado
szczypiorek
Do sushi podajemy sos sojowy, wasabi, sos teryiaki oraz młody imbir z zalewy.
Smacznego!
0 komentarze