Proste, szybkie, rustykalne... Ciasto o wilgotnym miąższu z soczystym akcentem truskawek.
1/2 kg pszennej mąki tortowej
20 dag masła
2 jajka
50 dag gęstego jogurtu
20 dag cukru (szklanka)
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub cukrem z prawdziwą wanilią)
1 czubata łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kg truskawek
2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
sposób przygotowania:
By ciasto się udało: użyj do jego upieczenia gęstego jogurtu "greckiego", wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę - więc jajka oraz jogurt wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Ciasto można piec w formie wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką, ale truskawki często puszczają dużo soku, więc bezpieczniej będzie formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
Truskawki umyj, usuń szypułki, przekrój na połówki.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj.
Do wystudzonego masła dodaj jogurt, jajka oraz pastę wanilią, dokładnie wymieszaj.
Wymieszane składniki płynne dodaj do mąki i krótko, ale energicznie wymieszaj dużą łyżką - ciasto będzie miało nieco grudkowatą strukturę, ale właśnie takie ma być (pamiętaj, by ciasta nie mieszać zbyt długo).
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj, powciskaj w nie połówki truskawek - przekrojoną stroną do góry. Posyp cukrem.
Wstaw do gorącego piekarnika na 45-55 minut - będzie gotowe, kiedy nabierze złocistego koloru, będzie odstawać od brzegów, a patyczek w nie wetknięty będzie suchy.
Wyjmij z piekarnika, wystudź i posyp cukrem pudrem.
Źródło: mniammniam.com
0 komentarze