Lubię tę zupę za prostotę i to, że pomidorów nie trzeba pozbawiać pestek :-)
4-6 porcji
składniki:
1 i 1/2 kg mocno dojrzałych pomidorów
spora główka czosnku
6 łyżek oliwy
1- 2 szklanki warzywnego bulionu - ostateczna ilość zależy od ilości soku w pomidorach
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 gałązki tymianku (można zastąpić sporą szczyptą suszonego)
kilka gałązek bazylii
sól
świeżo zmielony pieprz
4-6 porcji
składniki:
1 i 1/2 kg mocno dojrzałych pomidorów
spora główka czosnku
6 łyżek oliwy
1- 2 szklanki warzywnego bulionu - ostateczna ilość zależy od ilości soku w pomidorach
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 gałązki tymianku (można zastąpić sporą szczyptą suszonego)
kilka gałązek bazylii
sól
świeżo zmielony pieprz
Zgodnie z wczorajszą zapowiedzią dziś kilka słów o tęczowym torciku. Do przygotowania użyłam przepisu znalezionego na MojeWypieki.com. Niestety nie znalazłam jednorazowych foremek do pieczenia spodów, dlatego dysponując tylko jedną tortownicą o średnicy 19cm miałam z nim trochę zachodu.
Przepis jest niezwykle prosty. Pomimo, że jest to biszkopt rzucany poszczególne placki wyrównywałam nożem strunowym Wilton w celu uzyskania idealnego efektu. Dzięki temu zarówno spód jak i wierzch biszkoptów nie miały biszkoptowej skorupki.
Przepis jest niezwykle prosty. Pomimo, że jest to biszkopt rzucany poszczególne placki wyrównywałam nożem strunowym Wilton w celu uzyskania idealnego efektu. Dzięki temu zarówno spód jak i wierzch biszkoptów nie miały biszkoptowej skorupki.
Ubiegły tydzień upłyną pod znakiem szybkiej nauki podstaw cukiernictwa, a wszystko to za sprawą 5 urodzin małej L.
Młoda i jej największe życzenie wypatrzone na YT - tęczowy tort z jednorożcem szybko stały się przedmiotem moich ostatnich działań w kuchni, a ponieważ nigdy wcześniej nie robiłam ciasta z barwnikami, a tym bardziej nie lepiłam cudów z masy cukrowej było to dla mnie ogromnym wyzwaniem :)
Zaopatrzyłam się więc w niezbędne przydasie i składniki, które zdecydowanie przyspieszyły prace. Potrzebowałam przede wszystkim masy do ukształtowania jednorożna, barwników do zafarbowania części masy oraz przyborów do dekoracji ciasta m.in. nóż do wyrównania tęczowych plasków, lukier do dekoracji.
Młoda i jej największe życzenie wypatrzone na YT - tęczowy tort z jednorożcem szybko stały się przedmiotem moich ostatnich działań w kuchni, a ponieważ nigdy wcześniej nie robiłam ciasta z barwnikami, a tym bardziej nie lepiłam cudów z masy cukrowej było to dla mnie ogromnym wyzwaniem :)
Zaopatrzyłam się więc w niezbędne przydasie i składniki, które zdecydowanie przyspieszyły prace. Potrzebowałam przede wszystkim masy do ukształtowania jednorożna, barwników do zafarbowania części masy oraz przyborów do dekoracji ciasta m.in. nóż do wyrównania tęczowych plasków, lukier do dekoracji.
...czyli słów kilka o naszym 4-dniowym wiosennym urlopie w Paryżu z małą L. O tym co warto zobaczyć, co warto wiedzieć i jak zaoszczędzić czas zniecierpliwionym maluchom. Mam nadzieję, że choć trochę uda mi się ułatwić podejmowanie decyzji osobom, które planują krótki pobyt w Paryżu we Francji w towarzystwie swoich pociech.
Tym razem, tak samo jak w zeszłym roku, nocleg ze śniadaniem postanowiliśmy kupić na Grouponie. Jak zwykle spontanicznie, choć mi samej wyjazd do Paryża marzył się od dłuższego czasu. Ze względu na ciążę postanowiłam, że nie będzie to długi urlop, ponieważ trudno do końca przewidzieć co może się wydarzyć.
Tym razem, tak samo jak w zeszłym roku, nocleg ze śniadaniem postanowiliśmy kupić na Grouponie. Jak zwykle spontanicznie, choć mi samej wyjazd do Paryża marzył się od dłuższego czasu. Ze względu na ciążę postanowiłam, że nie będzie to długi urlop, ponieważ trudno do końca przewidzieć co może się wydarzyć.
Cudowne połączenie brzoskwiń z jagodami, ciepłego z zimnym, chrupkiego z płynnym... Ach! Mogłabym się rozpłynąć w samych porównaniach, ale prawda jest taka, że ostatnimi czasy zakochałam się w tego typu deserach.
składniki
Do owoców:
0.9kg dojrzałych brzoskwini
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
1 szklanka świeżych jagód
Do kruszonki:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
113g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
lody waniliowej, do podania
składniki
Do owoców:
0.9kg dojrzałych brzoskwini
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
1 szklanka świeżych jagód
Do kruszonki:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
113g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
lody waniliowej, do podania