Proste i smaczne, jak każde risotto w naszym domu. Dodatek pieczonej papryki sprawia, że skromne risotto staje się bardziej wyrafinowane.
Jednocześnie to kolejna sprawdzona propozycja z Veganomicon. Z każdym sprawdzonym i pysznym przepisem zaczynam coraz bardziej lubić tą książkę pomimo faktu, że praktycznie nie ma zdjęć potraw :-)
Polecam szczególnie osobom lubiącym cytrynową nutę w potrawach obiadowych.
Jednocześnie to kolejna sprawdzona propozycja z Veganomicon. Z każdym sprawdzonym i pysznym przepisem zaczynam coraz bardziej lubić tą książkę pomimo faktu, że praktycznie nie ma zdjęć potraw :-)
Polecam szczególnie osobom lubiącym cytrynową nutę w potrawach obiadowych.
Mięciutkie, słodkie i lekko ciągnące ciasteczka bogate w zdrowe minerały, które pokochają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Mega dawka energii bez dodatkowego tłuszczu! A do tego są bardzo szybkie w przygotowaniu. Mój rekord to 40 sztuk w 30 minut włącznie z pieczeniem.
Według mojego N. pomimo, że ciasteczka nie mają orzechów smakują troszeczkę orzechowo i nieco korzennie :-)
składniki:
6 łyżek niesłodzonego soku z jabłek
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki syropu klonowego (ewentualnie miodu)
1/2 lekko niedojrzałego banana, rozgnieciony
2 łyżki mleka 0%, ewentualnie 1.5%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki płatków owsianych, rozwałkowanych na drobniejsze
1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody
kilka szczypt cynamonu
1/4 szklanki rodzynek, żurawiny lub innych bakalii
1 łyżka nasion lnu (opcjonalnie)
Ilość: 20 sztuk
Według mojego N. pomimo, że ciasteczka nie mają orzechów smakują troszeczkę orzechowo i nieco korzennie :-)
składniki:
6 łyżek niesłodzonego soku z jabłek
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki syropu klonowego (ewentualnie miodu)
1/2 lekko niedojrzałego banana, rozgnieciony
2 łyżki mleka 0%, ewentualnie 1.5%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki płatków owsianych, rozwałkowanych na drobniejsze
1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody
kilka szczypt cynamonu
1/4 szklanki rodzynek, żurawiny lub innych bakalii
1 łyżka nasion lnu (opcjonalnie)
Ilość: 20 sztuk
Inspiracją do połączenia w zasadzie dwóch różnych dań były dwa przepisy na wegańskie lasagne z książki Happy Herbivore. Aby danie było bogate w warzywa postanowiłam poszukać nieco bardziej bogatego w składniki sosu marinara. Prawdopodobnie wiele osób mogłoby go skrytykować za wymyślność, ale właśnie ona bardzo mi się podoba i... smakuje.
składniki - sos marinara:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
6 ząbków czosnku, zgniecionych
1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
1 duża czerowna papryka, pokrojona w kostkę
1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
200-300g pieczarek, pokrojonych w kostkę
800ml pomidorów w puszce, razem w zalewą
180ml pasty pomidorowej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
4 łyżki świeżej bazylii
1 łyżki mieszanki przypraw włoskich
3 duże listki laurowe
3 duże łodygi selera naciowego, pokrojone w kosteczkę
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
składniki - sos marinara:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
6 ząbków czosnku, zgniecionych
1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
1 duża czerowna papryka, pokrojona w kostkę
1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
200-300g pieczarek, pokrojonych w kostkę
800ml pomidorów w puszce, razem w zalewą
180ml pasty pomidorowej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
4 łyżki świeżej bazylii
1 łyżki mieszanki przypraw włoskich
3 duże listki laurowe
3 duże łodygi selera naciowego, pokrojone w kosteczkę
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Świeże steki z tuńczyka to rzecz niezwykle rzadko spotykana na miejscowych stoiskach ze świeżymi rybami. Nie dziwię się temu, bo taki stek to nie lada tanie przedsięwzięcie. Kupując dwa steki Pani obsługująca stoisko ostrzegła mnie, że będą one kosztowały ponad 40zł. Niemniej czas od czasu można posmakować czegoś innego ;-)
Marynata z nutką Azji to zdecydowanie nasze klimaty, dlatego wybrałam ją do pierwszego w życiu przyrządzenia steków z tej ryby.
składniki:
1/4 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekana
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1/2 posiekanego świeżego oregano
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 steki z tuńczyka
Ilość porcji : 4
sposób przygotowania:
W dużym naczyniu wymieszać składniki marynaty. Włożyć steki z tuńczyka do marynaty. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzać patelnię grillową lub grill do wysokiej temperatury.
Marynata z nutką Azji to zdecydowanie nasze klimaty, dlatego wybrałam ją do pierwszego w życiu przyrządzenia steków z tej ryby.
składniki:
1/4 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekana
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1/2 posiekanego świeżego oregano
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 steki z tuńczyka
Ilość porcji : 4
sposób przygotowania:
W dużym naczyniu wymieszać składniki marynaty. Włożyć steki z tuńczyka do marynaty. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzać patelnię grillową lub grill do wysokiej temperatury.
Wyposażona w najnowsze zdobycze książkowe zaczęłam odkrywanie kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. To tam szukam inspiracji na nie wegetariańskie, ale beztłuszczowe lub nisko tłuszczowe dania. Jako pierwsze zamówiłam dwie pozycje najlepiej oceniane na Amazonie. Poniższy przepis pochodzi z Veganomicon - The Ultimate Vegan Book.
Na pierwszy ogień do wypróbowania poszły gofry. W naszej wersji to gofry bez orzechów, gdyż N. jako trzustkowiec nie może ich jeść ze względu na zawartość tłuszczu. Niemniej jednak przepis można modyfikować.
Z pewnością takie gofry posmakują dzieciom (przetestowane na naszej małej L.) i będzie zdrową propozycją na urozmaicenie śniadania albo deseru!
składniki:
1 3/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki octu jabłkowego
(lub zamiast 3 pierwszych składników 2 szklanki kefiru lub maślanki)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 średnie banany
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka orzechów, drobno posiekanych
tłuszcz w spray'u Bake Easy
do podania z:
truskawkami, bananami i syropem klonowym
Na pierwszy ogień do wypróbowania poszły gofry. W naszej wersji to gofry bez orzechów, gdyż N. jako trzustkowiec nie może ich jeść ze względu na zawartość tłuszczu. Niemniej jednak przepis można modyfikować.
Z pewnością takie gofry posmakują dzieciom (przetestowane na naszej małej L.) i będzie zdrową propozycją na urozmaicenie śniadania albo deseru!
składniki:
1 3/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki octu jabłkowego
(lub zamiast 3 pierwszych składników 2 szklanki kefiru lub maślanki)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 średnie banany
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka orzechów, drobno posiekanych
tłuszcz w spray'u Bake Easy
do podania z:
truskawkami, bananami i syropem klonowym