Niepozorna, bo warstwowa. W misce, która nadaje jej tajemniczości, a jednocześnie skrywa mnóstwo pyszności :-)
Ten kto spróbował dokładnie wie o czym piszę, a tym którzy nie mieli jeszcze okazji serdecznie polecam tą sałatkę, bo należy ona do tych, których rzadko kto nie lubi.
składniki:
3 pojedyńcze piersi kurczaka
1 mała kapusta pekińska
4 średnie cebulki
4 średnie ogórki kiszone
puszka kukurydzy
majonez, ketchup pikantny
przyprawa Gyros
sposób przygotowania:
Piersi pokroić w kostkę, posypać przyprawą Gyros i smażyć na patelni.
Ten kto spróbował dokładnie wie o czym piszę, a tym którzy nie mieli jeszcze okazji serdecznie polecam tą sałatkę, bo należy ona do tych, których rzadko kto nie lubi.
składniki:
3 pojedyńcze piersi kurczaka
1 mała kapusta pekińska
4 średnie cebulki
4 średnie ogórki kiszone
puszka kukurydzy
majonez, ketchup pikantny
przyprawa Gyros
sposób przygotowania:
Piersi pokroić w kostkę, posypać przyprawą Gyros i smażyć na patelni.
składniki:
225 g wędzonego boczku (pokrojonego w kostkę)
30 g masła
2 duże cebule
4 łodygi selera naciowego
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki mąki
2-3l bulionu z kostki
2 duże ziemniaki
285 ml śmietany
po 3 łyżki posiekanej natki i szczypiorku
sposób przygotowania:
W dużym rondlu smażymy boczek aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go, dodajemy masło, posiekaną cebulę i posiekanego selera naciowego oraz tymianek. Dusimy 4-5 minut.
Dodajemy boczek, mąkę i podgrzewamy ok. 1 minutę.
225 g wędzonego boczku (pokrojonego w kostkę)
30 g masła
2 duże cebule
4 łodygi selera naciowego
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki mąki
2-3l bulionu z kostki
2 duże ziemniaki
285 ml śmietany
po 3 łyżki posiekanej natki i szczypiorku
sposób przygotowania:
W dużym rondlu smażymy boczek aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go, dodajemy masło, posiekaną cebulę i posiekanego selera naciowego oraz tymianek. Dusimy 4-5 minut.
Dodajemy boczek, mąkę i podgrzewamy ok. 1 minutę.
Pozostałam w krainie kształtów poszukując atrakcyjnych rzeczy związanych z żywnością dla naszej małej L. Przy okazji tych poszukiwań natrafiłam na formy do chleba idealne na imprezowe kanapki lub tak jak w naszym przypadku - dla dzieci.
Formy (pełna nazwa Zestaw foremek do pieczenia chleba PARTY – 3 szt) najpierw upatrzyłam na stronie dystrybutora firmy Birkmann, a później wygooglowałam w AleDrobre.pl
Na początku od razu ucieszyłam się, że zestaw zawiera 3 formy o różnych kształtach - kwiatuszka, serduszka i gwiazdki. Każda z form posiada indywidualną przykrywkę potrzebną w fazie wyrastania oraz podstawkę, która jest niezbędna w piekarniku podczas pieczenia.
Formy (pełna nazwa Zestaw foremek do pieczenia chleba PARTY – 3 szt) najpierw upatrzyłam na stronie dystrybutora firmy Birkmann, a później wygooglowałam w AleDrobre.pl
Na początku od razu ucieszyłam się, że zestaw zawiera 3 formy o różnych kształtach - kwiatuszka, serduszka i gwiazdki. Każda z form posiada indywidualną przykrywkę potrzebną w fazie wyrastania oraz podstawkę, która jest niezbędna w piekarniku podczas pieczenia.
Przepyszny - to słowo najlepiej opisuje ten gulasz.
składniki:
750 g mięsa wołowego
25 g masła
2 duże cebule, grubo pokrojone
1-2 łyżki brązowego cukru
2 czubate łyżki mąki
500 ml bulionu z kostki
3 łyżki octu balsamicznego
2 listki laurowe
5-6 goździków
sól i pieprz
sposób przygotowania:
Wołowinę pokroić w dużą kostkę, w rondlu stopić masło i na gorący tłuszcz wrzucić mięso. Przyrumienić ok. 5 min, a następnie popieprzyć , dodać cebulę i cukier. Wymieszać i pozostawić na wolnym ogniu przez 10 min.
składniki:
750 g mięsa wołowego
25 g masła
2 duże cebule, grubo pokrojone
1-2 łyżki brązowego cukru
2 czubate łyżki mąki
500 ml bulionu z kostki
3 łyżki octu balsamicznego
2 listki laurowe
5-6 goździków
sól i pieprz
sposób przygotowania:
Wołowinę pokroić w dużą kostkę, w rondlu stopić masło i na gorący tłuszcz wrzucić mięso. Przyrumienić ok. 5 min, a następnie popieprzyć , dodać cebulę i cukier. Wymieszać i pozostawić na wolnym ogniu przez 10 min.
Dzisiaj chciałam pokazać Wam swój ostatni chlebowy nabytek. Od czasów, kiedy piekliśmy chleby prawie każdego tygodnia minęło już wiele miesięcy, dlatego podczas ostatnich zakupów postanowiłam odświeżyć swoje doświadczenia w tym temacie i kupiłam m.in. takie oto cuda.
Z opisu produktu wynika, że owe drewniane formy mają mieć wpływ na smak wypiekanego w nich chleba i podobno są wielokrotnego użytku. Ile w tym prawdy? Sprawdziłam!
Najpierw jednak przyjrzyjmy się samemu produktowi. W zestawie znajdują się dwie zgrabne, małe foremki wykonane z topolowego drewna oraz dwie jednorazowe papiloty do wyłożenia nimi form.
Z opisu produktu wynika, że owe drewniane formy mają mieć wpływ na smak wypiekanego w nich chleba i podobno są wielokrotnego użytku. Ile w tym prawdy? Sprawdziłam!
Najpierw jednak przyjrzyjmy się samemu produktowi. W zestawie znajdują się dwie zgrabne, małe foremki wykonane z topolowego drewna oraz dwie jednorazowe papiloty do wyłożenia nimi form.