składniki:
225 g wędzonego boczku (pokrojonego w kostkę)
30 g masła
2 duże cebule
4 łodygi selera naciowego
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki mąki
2-3l bulionu z kostki
2 duże ziemniaki
285 ml śmietany
po 3 łyżki posiekanej natki i szczypiorku
sposób przygotowania:
W dużym rondlu smażymy boczek aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go, dodajemy masło, posiekaną cebulę i posiekanego selera naciowego oraz tymianek. Dusimy 4-5 minut.
Dodajemy boczek, mąkę i podgrzewamy ok. 1 minutę.
Naczynie zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.
Wyłączamy ogień, dodajemy śmietanę i natkę, doprowadzamy do wrzenia stale mieszając. Przed podaniem każdy talerz zupy posypujemy szczypiorkiem.
Źródło: portal Wielkie Żarcie
225 g wędzonego boczku (pokrojonego w kostkę)
30 g masła
2 duże cebule
4 łodygi selera naciowego
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki mąki
2-3l bulionu z kostki
2 duże ziemniaki
285 ml śmietany
po 3 łyżki posiekanej natki i szczypiorku
sposób przygotowania:
W dużym rondlu smażymy boczek aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go, dodajemy masło, posiekaną cebulę i posiekanego selera naciowego oraz tymianek. Dusimy 4-5 minut.
Dodajemy boczek, mąkę i podgrzewamy ok. 1 minutę.
Naczynie zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.
Wyłączamy ogień, dodajemy śmietanę i natkę, doprowadzamy do wrzenia stale mieszając. Przed podaniem każdy talerz zupy posypujemy szczypiorkiem.
Źródło: portal Wielkie Żarcie
3 komentarze
Podoba mi się :) To taka zupa idealna na chłodniejszy dzień :)
OdpowiedzUsuńZiemniaczana to juz dla mnie kalasyk jesieni :) Pyszna jest z boczkiem, równie pyszna z wędzonym łososiem.
OdpowiedzUsuńbuźka, Ola!:)
Hejka dziewczyny! Miło znowu widzieć znajome buźki. My po urodzinowym zawrocie głowy i wakacjach wracamy do blogowania i chodzimy już do przedszkola ;-)
OdpowiedzUsuń