Hachee, czyli holenderski gulasz

piątek, sierpnia 19, 2011

Przepyszny - to słowo najlepiej opisuje ten gulasz.


składniki:
750 g mięsa wołowego
25 g masła
2 duże cebule, grubo pokrojone
1-2 łyżki brązowego cukru
2 czubate łyżki mąki
500 ml bulionu z kostki
3 łyżki octu balsamicznego
2 listki laurowe
5-6 goździków
sól i pieprz

sposób przygotowania:

Wołowinę pokroić w dużą kostkę, w rondlu stopić masło i na gorący tłuszcz wrzucić mięso. Przyrumienić ok. 5 min, a następnie popieprzyć , dodać cebulę i cukier. Wymieszać i pozostawić na wolnym ogniu przez 10 min. Następnie całość posypać mąką i dobrze wymieszać, dodać bulion i ocet, doprowadzić do wrzenia i od razu zmniejszyć ogień na mniejszy. Dodać liście laurowe i goździki. Garnek przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu około 2,5 godz. aż mięsko będzie mięciutkie.

dodatkowe informacje:
Gulasz ma delikatny i słodkawy smak goździków i cukru. Jeżeli ktoć lubi bardziej kwaśny - dać więcej octu balsamicznego i odwrotnie.

Źródło: podany przez dirk na MniamMniam

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze