Marokańskie szaszłyki z grilla

wtorek, sierpnia 02, 2011

Pogoda za oknem przynajmniej u nas nie jest zachęcająca. Nic jednak nie powstrzyma nas od grilla przy małym deszczyku w pochmurny dzień, a przecież nic tak nie poprawia nastroju jak dobre jedzenie. Dlatego przy otwartych drzwiach balkonowych, z odważnie wystawionym grillem zrobiliśmy te oto wspaniałe szaszłyki. Przepis zapisuję, bo naprawdę warto!


składniki:
600g drobiu (piersi, udka etc.) pokojonych na duże kawałki

1 łyżka soku z cytryny
1-2 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżka utartego świeżego imbiru
1 1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka zmielonej kolendry (niekonecznie)
1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki soli
2 średnie cukinie pokrojone na grube krążki
8 małych pomidorków
2 małe cebule, pokrojone na ćwiartki
świeżo zmielony czarny pieprz

sposób przygotowania:
Składniki marynaty wymieszać w sporej misce, dodać pokrojone mięso i marynować co najmniej 30 minut.

Przygotować szpadki do szaszłyków. Rozgrzać gril lub włączyć górną grzałkę w piekarniku. Mięso nadziewać na szpadki na przemian z cukinia, pomidorkami i cebulą. Gotowe szaszłyki ułożyć na ruszcie lub natłuszczonej blasze, posmarować lekko oliwą i oprószyć pieprzem. Grillować lub piec w odległości 10cm od górnej grzałki przez ok. 12-15 minut często odwracając.

Podawać z kuskusem.

dodatkowe informacje:
Używając drewnianych patyczków należy pamiętać o zamoczeniu ich wcześniej w zimnej wodzie na przynajmniej 30 minut.

Przepis podała bajaderka

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze