Prosty, smaczny i szybki przepis na danie bezmięsne z makaronem. Do tego pyszny świeży szpinak, aromatyczne świeże pomidory i cóż więcej trzeba :)
składniki:
ulubiony makaron
paczka świeżego szpinaku
puszka pomidorów
kilka pomidorów suszonych
garść pieczarek
kostka fety
oliwa
cebula
5-6 ząbków czosnku
sól (mało) i pieprz
sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę (ja użyłam tej, w której marynowałam suszone pomidory). Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć, aż będą miękkie. Wrzucić szpinak (w partiach, bo cały się od razu nie zmieści). Kiedy już cały szpinak jest wiotki, wlać puszkę pomidorów i dorzucić posiekane (niezbyt drobno) pomidory suszone. Doprawić, wymieszać.
składniki:
ulubiony makaron
paczka świeżego szpinaku
puszka pomidorów
kilka pomidorów suszonych
garść pieczarek
kostka fety
oliwa
cebula
5-6 ząbków czosnku
sól (mało) i pieprz
sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę (ja użyłam tej, w której marynowałam suszone pomidory). Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć, aż będą miękkie. Wrzucić szpinak (w partiach, bo cały się od razu nie zmieści). Kiedy już cały szpinak jest wiotki, wlać puszkę pomidorów i dorzucić posiekane (niezbyt drobno) pomidory suszone. Doprawić, wymieszać.
Przepis podpatrzony w "Rewolucjach na talerzu". Zmodyfikowany na wersję mniej light, ale nie sądzę, żeby ktoś mi tu coś zarzucił :)
Super jako słodycze lub przekąska!
składniki:
4 łyżki miodu
2 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego
8 łyżek podprażonych płatków owsianych
1łyżka otrębów owsianych
200g posiekanych ulubionych orzechów*
*dodałam 70g włoskich, 50g nerkowców, 50g laskowych, 30g pestek z dyni + słonecznika + sezam
Super jako słodycze lub przekąska!
składniki:
4 łyżki miodu
2 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego
8 łyżek podprażonych płatków owsianych
1łyżka otrębów owsianych
200g posiekanych ulubionych orzechów*
*dodałam 70g włoskich, 50g nerkowców, 50g laskowych, 30g pestek z dyni + słonecznika + sezam
Można powiedzieć, że w końcu przekonałam się do soi. Poprzednio robione curry smakowało nam, ale jakoś nie specjalnie przypadło nam do gustu. Natomiast własnoręcznie robione kotleciki sojowe - no cóż... wystarczy chyba fakt, że zdjęcie jest robocze, zrobione pomiędzy odwracaniem kotlecików. Po usmażeniu niewiele zostało, bo znikało w trakcie.
składniki:
2 szkl. soi
5 grahamek
5 szkl. gorącej wody
5 ząbków czosnku
1 duża cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki z pełnego przemiału
1 łyżeczka soli
bułka tarta
olej do smażenia
przyprawy:
czubryca czerwona
czubryczyca zielona
sól i pieprz
sposób przygotowania:
Soję moczyć przez noc lub zagotować, zestawić z ognia i moczyć przez 2 godziny. Następnie gotować do miękkości przez ok. 1 godz.
składniki:
2 szkl. soi
5 grahamek
5 szkl. gorącej wody
5 ząbków czosnku
1 duża cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki z pełnego przemiału
1 łyżeczka soli
bułka tarta
olej do smażenia
przyprawy:
czubryca czerwona
czubryczyca zielona
sól i pieprz
sposób przygotowania:
Soję moczyć przez noc lub zagotować, zestawić z ognia i moczyć przez 2 godziny. Następnie gotować do miękkości przez ok. 1 godz.
Dzięki takim przepisom mała L. potrafi już powiedzieć: "Kocham piec" :) Po czym wymienia "kocham ciastka", "kocham finki", bo muffinki to dla niej jeszcze chyba zbyt trudne słowo. Niemniej rekomendację macie już przednią, dlatego nic mi nie pozostało poza przedstawieniem genialnego przepisu Bajaderki.
składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
3 marchewki (lub tyle, aby otrzymać 2 szklanki startej)
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki płatków kokosowych, posiekanych
3 jajka
1 szklanka oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
1 kwaskowate jabłko
tłuszcz w sprayu, do smarowania
sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Foremki do muffinów wysmarować masłem lub tłuszczem do pieczenia. Znakomicie sprawdza się tłuszcz w spray'u Wiltona.
Mąkę przesiać do dużej miski razem z sodą, cynamonem, solą i dodać cukier, wymieszać. Marchewki zetrzeć na grubej tarce, dodać do mąki, dobrze wymieszać, dodać orzechy, rodzynki i wiórka kokosowe, pomieszać.
składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
3 marchewki (lub tyle, aby otrzymać 2 szklanki startej)
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki płatków kokosowych, posiekanych
3 jajka
1 szklanka oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
1 kwaskowate jabłko
tłuszcz w sprayu, do smarowania
sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Foremki do muffinów wysmarować masłem lub tłuszczem do pieczenia. Znakomicie sprawdza się tłuszcz w spray'u Wiltona.
Mąkę przesiać do dużej miski razem z sodą, cynamonem, solą i dodać cukier, wymieszać. Marchewki zetrzeć na grubej tarce, dodać do mąki, dobrze wymieszać, dodać orzechy, rodzynki i wiórka kokosowe, pomieszać.
marynata - składniki:
sosu sojowego
cytryny
miodu
łyżki musztardy
łyżeczki startego świeżego imbiru
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Marynata nie może być ani za słodka, ani za kwaśna, ani za słona. Do ta przygotowanej marynaty wkładamy dzwonka łososia i trzymamy w niej minimum godzinę (najlepiej przez całą noc).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C.
sosu sojowego
cytryny
miodu
łyżki musztardy
łyżeczki startego świeżego imbiru
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Marynata nie może być ani za słodka, ani za kwaśna, ani za słona. Do ta przygotowanej marynaty wkładamy dzwonka łososia i trzymamy w niej minimum godzinę (najlepiej przez całą noc).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C.