Przepis podpatrzony w "Rewolucjach na talerzu". Zmodyfikowany na wersję mniej light, ale nie sądzę, żeby ktoś mi tu coś zarzucił :)
składniki:
4 łyżki miodu
2 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego
8 łyżek podprażonych płatków owsianych
1łyżka otrębów owsianych
200g posiekanych ulubionych orzechów*
*dodałam 70g włoskich, 50g nerkowców, 50g laskowych, 30g pestek z dyni + słonecznika + sezam
sposób przygotowania:
Miód podgrzać z mlekiem na patelni. Nie dopuścić do gotowania, rozgrzewanie służy jedynie łatwiejszemu połączeniu z mlekiem. Dodać otręby, płatki owsiane, morele i orzechy lub co kto lubi lub ma pod ręką :) Wylać to na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na deskę drewnianą, na której kładziemy papier. Uformować na kwadrat lub prostokąt. Z góry przykryć papierem i deska. Przyłożyć czymś ciężkim i odstawić na noc.
Pyszne i zdrowe!
4 komentarze
bardzo mi się podobają
OdpowiedzUsuńuwielbiane jak samo musli. a może nawet bardziej..
OdpowiedzUsuńschrupalabym je sobie ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńOlu, u Ciebie zawsze możemy znaleźć ciekawe przepisy na specjalne okazje dlatego przyznałyśmy Twojemu blogowi wyróżnienie- po odbiór zapraszamy do nas:
OdpowiedzUsuńhttp://designnastole.blogspot.com/2011/02/wyroznienie.html
Pozdrawiamy:)