...czyli Kotopoulo Gemisto Me Domata Ke Feta z ksiażki "The Foods of the Greek Islands". To jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka z piekarnika. Jedynym mankamentem jest dla mnie trudność w nabyciu wina Marsala, ale i to da się od czasu do czasu przeboleć ;)
PS. Tatter, dziękuję za przepis.
składniki:
2 kg kurczak (najlepiej organic)
1 soczysta cytryna
sol i pieprz
2-3 dojrzale pomidory
10-12 polowek suszonych na sloncu pomidorow z olejowej zalewy
1/3 szklanki tego oleju
100g pokruszonej fety
6 opaslych zabkow czosnku, posiekanych z grubsza
1 lyzka swiezego oregano (suszny tez sie nada)
szczypta pokruszonych platkow chilli lub 1 lyzeczka papryki Aleppo
1/2 szklanki slodkiej Marsali
1,2 kg bardzo malych ziemniaczkow (w mundurkach)
PS. Tatter, dziękuję za przepis.
składniki:
2 kg kurczak (najlepiej organic)
1 soczysta cytryna
sol i pieprz
2-3 dojrzale pomidory
10-12 polowek suszonych na sloncu pomidorow z olejowej zalewy
1/3 szklanki tego oleju
100g pokruszonej fety
6 opaslych zabkow czosnku, posiekanych z grubsza
1 lyzka swiezego oregano (suszny tez sie nada)
szczypta pokruszonych platkow chilli lub 1 lyzeczka papryki Aleppo
1/2 szklanki slodkiej Marsali
1,2 kg bardzo malych ziemniaczkow (w mundurkach)
Asian Cucumber Salad
...czyli na tropie azjatyckiej surówki idealnej. Parę tygodni temu jadła pyszną sałatkę z ogórków w pewnym wietnamskim barze. Tak mi posmakowała, że postanowiłam poszukać, czegoś co mogłoby mi ją zastąpić w domu, tym bardziej, że na naszym stole często goszczą orientalne smaki.W tej sałatce dałabym następnym razem mniej octu, gdyż jak dla mnie jest ona zbyt mocna pod tym względem.
składniki:
1 ogórek, obrany i pocięty w cienkie plastry
1 marchew, obrana, pocięta na zapałki
1/4 szklanki cienkich plastrów czerwonej cebuli
1/2 szklanki octu ryżowego
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka tajskiego sosu chili czosnkowego*
szczypta soli
Po pierwsze dziękuję Marcinowi za inspirację do tego dania. W sumie wyszło nam z tego wszystkiego takie internetowe gotowanie, bo od wspólnego poszukiwania samego przepisu przeszłam do przygotowania tego dania :)
W internecie przepisów na gulasz z kurczakiem jest mnóstwo. W zasadzie jest uniwersalność polega na tym, że można go zrobić w każdej chwili, nie potrzebując zbyt wielu wyszukanych składników.
W mojej wersji oparłam się na przepisie Inki z Wielkiego Żarcia, dodając moją ulubioną mieszankę suszonych warzyw bulionowych oraz harissę, która nadała tej potrawie miły, aczkolwiek ostrawy akcent finalny.
składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
4 młode marchewki
4 małe cebule
4-5 dużych pieczarek
olej
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 kulka ziela angielskiego
pół małego listka laurowego
pół kostki rosołowej
harissa marokańska (może być papryka ostra)
mała garstka mieszanki suszonych warzyw bez soli
sól, pieprz,
papryka słodka (w proszku)
W internecie przepisów na gulasz z kurczakiem jest mnóstwo. W zasadzie jest uniwersalność polega na tym, że można go zrobić w każdej chwili, nie potrzebując zbyt wielu wyszukanych składników.
W mojej wersji oparłam się na przepisie Inki z Wielkiego Żarcia, dodając moją ulubioną mieszankę suszonych warzyw bulionowych oraz harissę, która nadała tej potrawie miły, aczkolwiek ostrawy akcent finalny.
składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
4 młode marchewki
4 małe cebule
4-5 dużych pieczarek
olej
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 kulka ziela angielskiego
pół małego listka laurowego
pół kostki rosołowej
harissa marokańska (może być papryka ostra)
mała garstka mieszanki suszonych warzyw bez soli
sól, pieprz,
papryka słodka (w proszku)
Spicy Yellow Soybean, Lentil, and Carrot Curry
Nie należę do osób, które szaleją za zdrowym odżywianiem. Z pewnością moi znajomi zdziwiliby się, gdyby w moim domu podano im to danie. Ba!Musiałam nawet przekonać do niego moich stałych domowników.
Na szczęście pierwsza przygoda z soją okazała się dla wszystkich całkiem udana. Danie było aromatyczne i smaczne, choć części mięsożerców brakowało tego czegoś.
składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
1 łyżka czerwonej pasty curry
4 szklanki bulionu warzyw, podzielone
2 szklanki drobno pokrojonej marchwi
2 łyżki mielonego imbiru, świeżego i obranego
1/8 łyżeczki papryki
3 ząbki czosnku, rozgniecione
1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy
425g ugotowanej żółtej soi
1/3 szklanki świeżego mielonego kolendry
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz
6 łyżek jogurtu naturalnego
kilka gałązek świeżej kolendry (opcjonalnie)
Przesłodki, czekoladowy torcik na specjalne okazje. Wybrałam go z myślą o świątecznym stole. Upiekłam w małej tortownicy (18cm średnicy), żeby otrzymać wysoki a zarazem malutki i zgrabny torcik.
Źródło: kuchnia.gazeta.pl
składniki:
5 jajek,
15 dag cukru pudru,
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
2 łyżki mielonych migdałów,
12 dag mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka proszku do pieczenia,
20 dag maku,
masło i bułka tarta do formy,
1/2 słoika konfitury morelowej,
perełki cukrowe do dekoracji
składniki na poncz:
1/2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 3 łyżki rumu
składniki na krem:
30 dag białej czekolady, 25 dag śmietany kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru
sposób przygotowania:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę z cukrem pudrem, a potem kolejno dodaj żółtka, skórkę pomarańczową i migdały. Połącz obie mąki, dodaj mak i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Wlej do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, piecz 45 minut w temp. 180°C. Zrób poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszaj z cukrem i rumem. Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuść na parze. Dwie łyżki rozlej na gładkim blacie, a gdy czekolada zastygnie, nożem zeskrob dość grube wiórki. Schłodzoną śmietankę ubij z łyżeczką cukru pudru i połącz z resztą rozpuszczonej, schłodzonej czekolady. Placek makowy przekrój na pół i nasącz ponczem. Dolną część posmaruj konfiturą, na niej rozsmaruj połowę kremu. Przykryj górnym plackiem. Wierzch posmaruj resztą kremu. Przed podaniem udekoruj tort wiórkami białej czekolady i perełkami cukrowymi.
Źródło: kuchnia.gazeta.pl
składniki:
5 jajek,
15 dag cukru pudru,
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
2 łyżki mielonych migdałów,
12 dag mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka proszku do pieczenia,
20 dag maku,
masło i bułka tarta do formy,
1/2 słoika konfitury morelowej,
perełki cukrowe do dekoracji
składniki na poncz:
1/2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 3 łyżki rumu
składniki na krem:
30 dag białej czekolady, 25 dag śmietany kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru
sposób przygotowania:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę z cukrem pudrem, a potem kolejno dodaj żółtka, skórkę pomarańczową i migdały. Połącz obie mąki, dodaj mak i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Wlej do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, piecz 45 minut w temp. 180°C. Zrób poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszaj z cukrem i rumem. Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuść na parze. Dwie łyżki rozlej na gładkim blacie, a gdy czekolada zastygnie, nożem zeskrob dość grube wiórki. Schłodzoną śmietankę ubij z łyżeczką cukru pudru i połącz z resztą rozpuszczonej, schłodzonej czekolady. Placek makowy przekrój na pół i nasącz ponczem. Dolną część posmaruj konfiturą, na niej rozsmaruj połowę kremu. Przykryj górnym plackiem. Wierzch posmaruj resztą kremu. Przed podaniem udekoruj tort wiórkami białej czekolady i perełkami cukrowymi.