...czyli sałatka śledziowa z czerwoną cebulą, marchewką i ogórkami.
składniki:
3 podwójne płaty śledziowe w occie
2 spore marchewki
4 średnie ogórki konserwowe
2 białe lub czerwone cebule
200 ml kwaśnej śmietany 18%
200 ml słodkiej śmietanki 18%
4 łyżki majonezu
pieprz
sposób przygotownia:
Z płatów śledziowych zdjąć skórę i pokroić je na mniejsze kawałki.
Marchewkę pokroić w ćwierćplasterki i ugotować, ale niezupełnie na miękko.
Korniszony pokroić w ćwierć plasterki.
Cebulę również pokroić w ćwierćplastry, ale sparzyć ją wrzątkiem.
Wszystko wymieszać ze śmietaną i majonezem.
Doprawić pieprzem, sól jest niepotrzebna.
Odstawić na trochę do lodówki.
4 komentarze
śledzi w wersji z marchewką chyba jeszcze u mnie nie było
OdpowiedzUsuństrasznie fajnie, że tak wiele jest śledziowych sałatek..
Olu, czy istnieje możliwość skontaktowania się z Tobą drogą meilową? Byłabym wdzięczna, bo mam pytanie do pewnego przepisu, który był dawno, a obawiam się, że prędko tam nie zajrzysz ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZaglądam wszędzie, bo dostaję powiadomienie na maila. Czasami mogę tylko nie opisywać szybko, bo jestem zajęta pracą albo opiekuję się Lilą. Mój mail to millie[at]vp.pl w miejsce [at] oczywiście trzeba wpisać @ Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna!
OdpowiedzUsuń