Spicy Yellow Soybean, Lentil, and Carrot Curry
Nie należę do osób, które szaleją za zdrowym odżywianiem. Z pewnością moi znajomi zdziwiliby się, gdyby w moim domu podano im to danie. Ba!Musiałam nawet przekonać do niego moich stałych domowników.
Na szczęście pierwsza przygoda z soją okazała się dla wszystkich całkiem udana. Danie było aromatyczne i smaczne, choć części mięsożerców brakowało tego czegoś.
składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
1 łyżka czerwonej pasty curry
4 szklanki bulionu warzyw, podzielone
2 szklanki drobno pokrojonej marchwi
2 łyżki mielonego imbiru, świeżego i obranego
1/8 łyżeczki papryki
3 ząbki czosnku, rozgniecione
1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy
425g ugotowanej żółtej soi
1/3 szklanki świeżego mielonego kolendry
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz
6 łyżek jogurtu naturalnego
kilka gałązek świeżej kolendry (opcjonalnie)
sposób przygotowania:
Rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia ok. 3 minuty. Dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj.
Dodaj 1/2 szklanki bulionu, marchew, imbir, paprykę i czosnek. Gotuj przez 6 minut czas od czasu mieszając lub do momentu aż marchew będzie miękka.
Dodaj 3 1/2 szklanki bulionu, soczewicę, soję. Gdy zacznie się gotować zmniejsz ogień, przykryj i duś 10 minut lub do momentu aż soczewica będzie miękka. Dodaj kolendrę i dopraw solą oraz pieprzem.
Podawać z łyżką jogurtu udekorowane gałązką świeżej kolendry.
Smacznego!
1 komentarze
a czy z soją jest tak samo sycące jak gdyby było mięsnym daniem?
OdpowiedzUsuń