Gulasz drobiowy z marokańską nutą

piątek, kwietnia 16, 2010

Po pierwsze dziękuję Marcinowi za inspirację do tego dania. W sumie wyszło nam z tego wszystkiego takie internetowe gotowanie, bo od wspólnego poszukiwania samego przepisu przeszłam do przygotowania tego dania :)

W internecie przepisów na gulasz z kurczakiem jest mnóstwo. W zasadzie jest uniwersalność polega na tym, że można go zrobić w każdej chwili, nie potrzebując zbyt wielu wyszukanych składników.

W mojej wersji oparłam się na przepisie Inki z Wielkiego Żarcia, dodając moją ulubioną mieszankę suszonych warzyw bulionowych oraz harissę, która nadała tej potrawie miły, aczkolwiek ostrawy akcent finalny.


składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
4 młode marchewki
4 małe cebule
4-5 dużych pieczarek
olej
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 kulka ziela angielskiego
pół małego listka laurowego
pół kostki rosołowej
harissa marokańska (może być papryka ostra)
mała garstka mieszanki suszonych warzyw bez soli
sól, pieprz,
papryka słodka (w proszku)

Cebule obieramy i kroimy w piórka, a następnie szklimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy również pieczarki pokrojone w plasterki i kontynuujemy smażenie aż lekko zmiękną pamiętając, iż później będą się jeszcze dusić ze wszystkim. Warzywa ściągamy z patelni.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Posytpujemy papryką słodką, solą i pieprzem i odrobinę polewamy olejem. Dokładnie mieszamy, by przyprawy oblepiły mięsko. Lekko obsmażamy z każdej strony.

Gdy kurczak jest usmażony dolewamy do garnka trochę wody (ok. pół szklanki) i dodajemy ziele angielskie, pół listka laurowego oraz pół kostki rosołowej. Do kurczaka dodajemy również usmażone pieczarki, cebulę oraz marchewkę. Dusimy około 10 minut.

Doprawiamy koncentratem pomidorowym, harissą i ewentualnie vegetą. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.

Smacznego!

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze

  1. I może Twój kurczak stanie się moją propozycją na niedzielny obiad?
    brzmi i wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuję :) i gratuluję nowego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń