Zaskakujący przepis Nutinki na drobiową wątróbkę. Mniam!
składniki:
30 dag wątróbki drobiowej,
1 cebula,
2-3 marchewki,
1 mały seler,
1 pietruszka,
natka pietruszki, sól, biały pieprz,
1 szklanka rosołu warzywnego (z kostki),
masło z oliwą do smażenia
sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić, warzywa zetrzeć na grubej tarce, przesmażyć partiami na patelni, przełożyć do garnka. Zalać gorącym rosołem, dusić, aż będą prawie miękkie. Doprawić natką, solą i pieprzem.
Wątróbkę oczyścić, pokroić na niezbyt duże kawałki, obtoczyć w mące, przesmażyć, posolić.
Połowę warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć ciasno wątróbki, przykryć resztą warzyw, nakryć folią aluminiową. Zapiekać 20 minut w mocno nagrzanym piekarniku.
Podawać z ryżem.
składniki:
30 dag wątróbki drobiowej,
1 cebula,
2-3 marchewki,
1 mały seler,
1 pietruszka,
natka pietruszki, sól, biały pieprz,
1 szklanka rosołu warzywnego (z kostki),
masło z oliwą do smażenia
sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić, warzywa zetrzeć na grubej tarce, przesmażyć partiami na patelni, przełożyć do garnka. Zalać gorącym rosołem, dusić, aż będą prawie miękkie. Doprawić natką, solą i pieprzem.
Wątróbkę oczyścić, pokroić na niezbyt duże kawałki, obtoczyć w mące, przesmażyć, posolić.
Połowę warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć ciasno wątróbki, przykryć resztą warzyw, nakryć folią aluminiową. Zapiekać 20 minut w mocno nagrzanym piekarniku.
Podawać z ryżem.