Szukając przepisu na urodzinowe ciasto dla swojej córeczki natknęłam się na przepis ciasta bez cukru i jaj. Ciasto nadaje się dla większości roczniaków. Jest słodkie dzięki zawartym w nim bakaliach - najlepiej ekologicznych.
składniki:
2 szklanki mąki*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 1/4 szklanki wody
3/4 szklanki rodzynek
3/4 szklanki bakalii**
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka drobno startej marchewki
1/2 szklanki soku jabłkowego dla dzieci np. Gerbera
*może być kombinacja zwykłej mąki z graham lub pełnoziarnistą
**dodałam suszone morele i śliwki, ale może być coś innego
sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 190 stp. C.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
Wodę wlać do rondelka, dodać rodzynki, bakalie, gałkę i cynamon. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Nie odcedzać! Zdjąć z ognia.
Do bakalii z wodą dodać startą drobno marchew oraz sok jabłkowy. Wymieszać.
Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką, tak jak w przypadku ciasta na mufinki.
Ciasto wlać do przygotowanej blaszki lub tortownicy i piec przez 45-60 minut lub do momentu, kiedy suchy patyczek wetknięty w ciasto wychodzi czysty (bez surowego ciasta).
dodatkowe informacje:
Można również upiec w formie mufinek. Wówczas pieczemy około 40 minut.
Tort można udekorować masą z gęstego serka twarogowego wymieszanego z odrobiną soku jabłkowego dla dzieci i odrobiną aromatu waniliowego. W moim przypadku był to krem z białek, cukru i masła, żeby pozostałym gościom jeszcze bardziej smakowało.
składniki:
2 szklanki mąki*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 1/4 szklanki wody
3/4 szklanki rodzynek
3/4 szklanki bakalii**
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka drobno startej marchewki
1/2 szklanki soku jabłkowego dla dzieci np. Gerbera
*może być kombinacja zwykłej mąki z graham lub pełnoziarnistą
**dodałam suszone morele i śliwki, ale może być coś innego
sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 190 stp. C.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
Wodę wlać do rondelka, dodać rodzynki, bakalie, gałkę i cynamon. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Nie odcedzać! Zdjąć z ognia.
Do bakalii z wodą dodać startą drobno marchew oraz sok jabłkowy. Wymieszać.
Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką, tak jak w przypadku ciasta na mufinki.
Ciasto wlać do przygotowanej blaszki lub tortownicy i piec przez 45-60 minut lub do momentu, kiedy suchy patyczek wetknięty w ciasto wychodzi czysty (bez surowego ciasta).
dodatkowe informacje:
Można również upiec w formie mufinek. Wówczas pieczemy około 40 minut.
Tort można udekorować masą z gęstego serka twarogowego wymieszanego z odrobiną soku jabłkowego dla dzieci i odrobiną aromatu waniliowego. W moim przypadku był to krem z białek, cukru i masła, żeby pozostałym gościom jeszcze bardziej smakowało.