­
­
Od kuchni

Wolnowar Russell Hobbs

środa, marca 16, 2016
Na pokuszenie i odkrywanie coraz to nowych dań do naszej kuchni wprowadził się wolnowar. Zakupiony z czystej ciekawości, skromny, aczkolwiek zaskakujący wykonaniem model marki Russell Hobbs o pojemności 3.5 litra posiada czarny, emaliowany, ceramiczny, niesamowicie gruby wkład, który nagrzewa się wewnątrz stalowej obudowy. Mały, aczkolwiek niepozorny. Pewnie nie starczy na ugotowanie dużej porcji aromatycznego i esencjonalnego rosołu, ale w końcu od czegoś trzeba...

Continue Reading

  • Share:
DIY

Ślub i wesele trzeźwym okiem cz.1

sobota, marca 12, 2016
Z nowym bagażem doświadczeń powracam po bardzo długiej przerwie. O tym co się wydarzyło i co robiłam w tym czasie postaram się opowiedzieć w kolejnym cyklu postów. Po pierwsze i najważniejsze rok 2015 upłyną pod znakiem przygotowań naszego ślubu i wesela. Tak, tak... wreszcie po ponad 7 latach wyszłam ponownie za mąż za tego samego faceta :-) Datę ustaliliśmy na dzień urodzin naszej...

Continue Reading

  • Share:

Włoski makaron Gennaro z szynką parmeńską i papryką

poniedziałek, września 28, 2015
Dla mnie to danie to takie przejście od słonecznego lata do złotej jesieni. Świeże za sprawą papryki i pozostałych warzyw, a zarazem już lekko mięsne z nutą gorzkiej orzeźwiającej skórki z cytryny. Cudowna kompozycja od cudownego duetu Jamiego i Gennaro. Kto wie ten zrozumie, a kto nie wie ten musi spróbować. Przy odrobinie wprawy to bardzo szybka, a do tego pyszna propozycja obiadowa....

Continue Reading

  • Share:

Włoskie ciasto ze świeżymi winogronami

czwartek, września 17, 2015
Długo szukałam sposobu na wykorzystanie nadmiaru winogron z ogrodu sąsiada. Co roku jest tego tyle, że mimo chęci zjedzenia wszystkiego i braku czasu na to, żeby w jakikolwiek sposób to przetwarzać, ciągle pozostają ogromne ilości. Zwykle je rozdajemy komu tylko się da lub po prostu nie przyjmujemy "nowych dostaw" z sąsiedztwa :-) Szukając przepisu na ciast z winogronami trafiałam zwykle na torty z...

Continue Reading

  • Share:

Podwyższone grządki - drugi rok

czwartek, września 17, 2015
Po pierwsze - witajcie! Długi czas nie było mnie na blogu. Z reguły, gdy znikałam na tak długo w naszym życiu pojawiał się nowy członek rodziny, ale nie tym razem. Mimo wszystko przez ostatnie miesiące działo się naprawdę bardzo dużo. Na szczęście były to niemal same pozytywne rzeczy. Poza tym, że w między czasie N. przeszedł jak się okazało niepotrzebny zabieg na trzustce,...

Continue Reading

  • Share:

Walentynkowe babeczki na wesoło

czwartek, lutego 12, 2015
Trochę zabawnie i na wesoło ciasto red velvet w formie babeczek przybrane włoską bezą i walentynkowym zestawem Wilton'a. Wesoło i kolorowo! składniki: 1 1/4 szklanki (125 gramów) przesianej mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżki (10 gramów) ciemnego kakao w proszku 1/4 szklanki (57 g) masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki (150 gramów) cukru pudru 1 duże jajko 1/2...

Continue Reading

  • Share: