­
­
Od kuchni

Dyniowe curry

czwartek, października 08, 2009
składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 1 łyżeczka płatków chilli (pasty chilli lub 1/3 łyżeczki proszku) 1 łodyżka trawy cytrynowej 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę 1 łyżka sosu rybnego 10 - 12 krewetek*350 g upieczonej dyni, pokrojonej w kostkę sól i pieprz 250 ml...

Continue Reading

  • Share:

Słodko-kwaśna zupa dyniowa

poniedziałek, października 05, 2009
składniki:75dkg do 1 kg dyni - jędrny miąższ i pomarańczowe farfocle2 litry wywaru z kury (może być z kostki)łyżeczka nasion kolendry2 listki laurowepół papryczki chili4-5 ziarenek ziela angielskiegośmietana 18% (do zupy)ew. pieprz i imbirsok z połówki cytryny2 łyżki cukrusposób przygotowania:Z farfocli dynnych wybieramy pestki (to chyba najtrudniejsze zadanie w tym przepisie). Pestek nie wyrzucajmy - można je przecież podsuszyć i zjeść. Farfocle bez...

Continue Reading

  • Share:

Lane kluseczki z żółtkiem dla niemowląt

sobota, października 03, 2009
Lane kluseczki na mleku modyfikowanym - powyżej 6 miesiąca(można podawać dzieciom, u których nie występuje alergia na jaja kurze)składniki:mleko modyfikowane Bebiko 2 lub Bebiko HA 2 Dobry Apetyt w przypadku profilaktyki przeciw alergii pokarmowej – 12miarekwoda – 360mlmąka kukurydziana – 12 łyżeczek od herbatyżółtko jaja – 1 szt.sposób przygotowania:Zagotować wodę, przestudzić. W połowie wody rozprowadzić mleko. Żółtko połączyć z mąką oraz z 4...

Continue Reading

  • Share:

Ryba w cieście piwnym i nie tylko

czwartek, października 01, 2009
Ostatnimi czasy za moim N. chodzi panga w cieście piwnym z restauracji Rico. Tak naprawdę to chyba bardziej interesuje go to ciasto, więc postanowiłam wyszperać w necie przepis na takowe :) składniki:50 dag filetów z ryby morskiejsok cytrynowyolej lub oliwa hiszpańska do smażeniapieprzsólciasto:20 dag mąkijajkopół szklanki piwałyżeczka oleju lub oliwy hiszpańskiejsólsposób przygotowania:Z mąki, żółtka, piwa i oleju lub oliwy hiszpańskiej sporządzić ciasto. Osolić,...

Continue Reading

  • Share:

Sznycle z karkówki z serem Mascarpone

środa, sierpnia 26, 2009
składniki:4 sznycle z karkówki250 g sera mascarpone1 cebula2 kwaśne jabłka 200 g pieczarek2 pomidoryolej lub oliwa1 łyżka suszonego estragonu lub tymiankupół szklanki wywaru (może być z kostki)pieprzsólsposób przygotowania:Karkówkę przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy karkówkę z obu stron na rumiano. Następnie dolewamy wywar i dusimy karkówkę pod przykryciem około 30 minut. Cebulę i jabłka drobno siekamy. Szklimy na patelni...

Continue Reading

  • Share:

Włoski krem do dekoracji i nie tylko

wtorek, sierpnia 25, 2009
Krem zaintrygował mnie tak bardzo, że w ostatni dzień przygotowań skusiłam się na jego wypróbowanie. Ciasto było jeszcze nie udekorowane, a ja nie miałam pewności czy się w ogóle uda. Podjełam ryzyko i nie żałuję ani trochę. Italian meringue buttercream, bo tak w oryginale nazywa się ten krem jest nie tylko idealny do przybierania wypieków, ale również doskonale smakuje.Porcja: 8 szklanek kremu.składniki:½ szklanki...

Continue Reading

  • Share: