­
­
Od kuchni

Kurczak z grzybami

czwartek, maja 22, 2008
Przepis zaczerpnięty z obiadowego pomysłu Małej Mi, która ostatnio inspiruje mnie swoimi kulinarnymi propozycjami za co jestem jej wdzięczna. składniki:filety z kurczakagrzyby suszone - 2-3 szt.pieczarki - 4-6 szt., pokrojone w kostkęcebulasos sojowo-grzybowyolejmasłosól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnekser żółtyśmietana (opcjonalnie)sposób przygotowania:Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i zamarynować w oleju z sosem sojowym lub (wskazane!) sojowo-grzybowym. - ok 15 min.Grzyby suszone -...

Continue Reading

  • Share:

Prince Polo

czwartek, maja 22, 2008
Trudno opanować te wszystkie ochy i achy na myśl o cieście, któro jest już historią. Przepis ten pochodzi z internetu i jak w przypadku większości z nich trudno jest doszukiwać się jednego prawowitego autora. Niemniej jednak zamieszczam go tutaj dla dobra całej pichcącej w kuchniach całego naszego kraju jak i zagranicą społeczności :-) Niewątpliwie jest to ciasto o wyważonym w swojej słodkości smaku....

Continue Reading

  • Share:

Kurczak po zbójnicku

poniedziałek, maja 19, 2008
Szybkie i - jak zapewnia Mała Mi - pyszne danie na codzienny obiad. Sądziłam, że kurczak już nigdy mnie nie zaskoczy, a tym bardziej przepis, do którego używa się pół szklanki ketczupu. "O zgrozo!" - myślę wtedy, ale z czystym sercem polecam tę wersję. marynata do kurczaka2 łyżki oleju2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka papryki słodkiej1 łyżeczka majeranku1 / 2 łyżeczki pieprzy ziołowegoszczypta bazyliiszczypta...

Continue Reading

  • Share:

Pizzowe zawijaski

środa, maja 07, 2008
Inaczej pizzerki, czyli małe bułeczki o smaku pizzy z farszem kolorowym, doskonale nadające się na przekąskę lub drugie śniadanie. ciasto:2,5 szklanki mąki,1 szklanka wody,płaska łyżeczka soli,łyżka ziół prowansalskich,łyżka czerwonej słodkiej papryki,2 łyżki oliwy z oliwek,2 płaskie łyżeczki drożdży instantfarsz:czerwona papryka, średniej wielkościspora cebula,łyżka oleju,3 duże pieczarki,ok.150g ulubionej wędliny,50-100g startego żółtego sera, łyżka ziół prowansalskich,5-6 łyżek ketchupu lub koncenratu pomidorowego,sól i pieprzsposób przygotowaniaDrożdże wymieszać...

Continue Reading

  • Share:

Pikantne kurczakowe kąski - pieczone

wtorek, kwietnia 29, 2008
Super alternetywa dla przebojowych Małgosimowych paluchów z kurczaka. składnikiok. 50-60 dag filetów z kurczaka2 łyżki oliwy z oliwek4 ząbki czosnku, wyciśnięty lub posiekanytroszkę pieprzusól do smakuMięso pokroić w kawałki i zamarynować w powyższych składnikach przez 1h w lodówce.Miseczka 1:ok. 1 szklanka dobrej tartej bulkitroszkę pieprzu kajeńskiegochlapka olejuOleju tyle, żeby po wymieszaniu panierka wyglądała jak wilgotny piasek. Miseczka 2:jajko + mlekoPiekarnik rozgrzać do 220...

Continue Reading

  • Share:

Fasolka po bretońsku

wtorek, kwietnia 22, 2008
Swoją pierwszą fasolkę po bretońsku lekko rozgotowałam. Od tamtego momentu wiem jak ważny jest podział całkowitego czasu gotowania, żeby fasola była idealna. Dziś już to wiem. składniki:1/2 kg fasoli "Jaś"20-30 dag boczku wędzonego1 laska kiełbasy lub wg uznania1-2 słoiczki dobrego przecieru pomidorowego1-2 średnie cebulepieprz, sól lub Vegeta, majeranek, maggi2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiegosposób przygotowania:Fasolę namaczamy dzień wcześniej, wodę wylewamy i zalewamy wrzątkiem....

Continue Reading

  • Share: