Pizzowe zawijaski

środa, maja 07, 2008

Inaczej pizzerki, czyli małe bułeczki o smaku pizzy z farszem kolorowym, doskonale nadające się na przekąskę lub drugie śniadanie.


ciasto:
2,5 szklanki mąki,
1 szklanka wody,
płaska łyżeczka soli,
łyżka ziół prowansalskich,
łyżka czerwonej słodkiej papryki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 płaskie łyżeczki drożdży instant

farsz:
czerwona papryka, średniej wielkości
spora cebula,
łyżka oleju,
3 duże pieczarki,
ok.150g ulubionej wędliny,
50-100g startego żółtego sera,
łyżka ziół prowansalskich,
5-6 łyżek ketchupu lub koncenratu pomidorowego,
sól i pieprz

sposób przygotowania
Drożdże wymieszać z mąką, ciepłą wodą, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut.

Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy drobniutko pokrojoną wędlinę i pieczarki. Chwilę podsmażamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

3) Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży prostokąt, smarujemy go cały ketchupem lub koncentratem, pozostawiając tylko ok. pięciocentymetrowy margines na dłuższym boku. Na ketchup rozkładamy farsz, posypujemy go startym żółtym serem, ziołami prowansalskimi i zwijamy ciasno w roladę.

Następnie tniemy na 12 równych kawałków - najlepiej za pomoca noża z piłką jak do cięcia chleba. Pizzerki układamy na natłuszczonej blaszce lub do formy na muffinki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia.

Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia możemy, choć nie musimy, dodatkowo posypać pizzerki serem.

  • Share:

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Olu wygladaja swietnie. Idealne beda na pikniki czy wyprawy nad morze. Na pewno sprobuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, choć nie są jeszcze do końca dopracowane. Przepis wzięty z MM, ale zmieniony przede wszystkim, że w oryginale szło tylko 1/2 szklanki wody na 2 1/2 szklanki mąki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczne sa Olu! z pewnoscia do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis z gatunku do wypróbowania;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i w końcu zrobiliśmy. Co prawda z małą modyfikacją dotyczącą pieczenia, ale nie wpłynęło to smak zawijasków, który jest ekstra!!

    OdpowiedzUsuń