składniki:1/2 kg filetów z kurczaka1-2 łyżki oleju 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony 1/2 małej papryczki chili, drobno posiekana1-1 1/2 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego 1 - 1 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej, posiekanej*2/3 łyżki łagodnej pasty curry 1 1/2 łyżeczki brązowego cukru 130 ml mleka kokosowego 1/4 szklanki bulionu drobiowego* zastąpiłam ją otartą skórką z cytryny i odrobiną...
To ten rodzaj pieczywa, który uwielbiam odkąd tylko go poznałam. Z reguły przygotowywałam je z przpeisu Grzegorza, który jednak nie dawał porządanych efektów. Chlebki były płaskie, ale na tyle puszyste, że dawało się je przekroić wprawną ręką. Poza tym ich bladość nie była zachęcająca i bardziej przypominały te kupne, mrożone. Wczoraj zrobiłam odstępstwo i odkopałam na MM przepis bajaderki, bardzo zbliżony swoimi proporcjami...
W zasadzie nie wiem, co napisać. Brakuje mi weny do kulinarnych zwierzeń, za to nie brakuje zapału do próbowania nowych przepisów. Dlatego też o "grahamkach wg przepisu Dziuni będzie krótko i na temat. Pierwszą różnicę stanowi fakt, że użyłam otręby orkiszowe. Grahamki wyszły dokładnie takie jak oczekiwałam. Mięciutkie, z cienką chrupiącą tuż po pieczeniu skórką, z odpowiedni wilgotnym miąższem. Zmodyfikowałam oczywiście ilość drożdży,...
Brak jakiegokolwiek mięska i wielu składników, a także wieczorne lenistwo przyczyniły się do wypróbowania tego przepisu. Na szczęście okazał się on pyszną alternatywą dla codziennych, znanych nam dobrze obiadów. Sama nie mam nigdy nic przeciwko eksperymentom w kuchni - nawet tym obiadowym, jednak często trudno jest mi przekonać pozostałych do tego, że nowe, bezmięsne też może być dobre :-) składniki:120g (2/3 szklanki) czerwonej...
Na te ciastka jest wiele różnych przepisów w internecie. Niektóre nawet bardzo mnie zdziwiły, gdyż wymagają np. 1h leżakowania ciasta w lodówce, co oczywiście wyklucza nazwę ciastek. Dlatego też poprosiłam mamę o stary zeszyt babci z przepisami, aby przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Samo przygotowanie ciasta sprawia wiele przyjemności zapachowych, nie mówiąc już, że samo pieczenie potrafi zniewalić zapachem każdego domownika. porcja na 20-32...
Ta zupa nie wymaga zbyt wiele zachodu. Jej sposób robienia zapamiętałam podświadomie będąc jeszcze dzieckiem. Babcia robiła ją zwykle zimą, gdy świeże warzywa nie były tak ogólnie dostępne jak latem. A i pewnie z tego względu, że oszczędza się przy niej czas na obieranie i krojenie. Polecam ją szczególnie początkującym, bo jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Jedyne czego potrzebujemy to:1 porcja rosołowa, woda,...