Maślane ciasto tortowe o smaku waniliowym z The Mermaid Bakery to zapowiedź xklu wpisów poświęconych wrześniowym urodzinom małej L. Ciasto jest kapryśne, ale jeśli nas nie zawiedzie przepyszne. Dla pewności podaję też dokładne porcje w zależności od wielkości tortownicy. Nie przesadzajcie i nie wkładajcie większej porcji ciasta do zbyt małej blachy. W tym przypadku pośpiech i pieczenie w jednej formie kilku porcji nie jest dobrym doradcą o czym przekonałam się na własnej skórze.
składniki:
1 szklanka miękkiego masła
2 szklanki cukru
4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka maślanki (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka prawdziwego ekstraktu waniliowego
2 3/4 szklanki mąki
2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175C. Przygotować wszystkie niezbędne składniki i upewnić się, ze mają odpowiednią temperaturę. Następnie przygotować odpowiedniej wielkości formę. Podane proporcje wystarczą na 1 tortownicę 10 calową, 2 tortownice 9-calowe, 3 tortownice 8-calowe lub blachę 9x13cm.
składniki:
1 szklanka miękkiego masła
2 szklanki cukru
4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka maślanki (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka prawdziwego ekstraktu waniliowego
2 3/4 szklanki mąki
2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175C. Przygotować wszystkie niezbędne składniki i upewnić się, ze mają odpowiednią temperaturę. Następnie przygotować odpowiedniej wielkości formę. Podane proporcje wystarczą na 1 tortownicę 10 calową, 2 tortownice 9-calowe, 3 tortownice 8-calowe lub blachę 9x13cm.
Za pomocą miksera planetarnego utrzeć masło z cukrem aż będzie puszyste (około 3 minuty). Stopniowo dodawać jajka pojedynczo, po każdym dokładnie ubijać.
Do maślanki dodać ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie sypkie składniki dodać do dzierży miksera w dwóch turach. Pomiędzy porcjami można dodać także maślankę.Ubijać dokładnie po każdym dodaniu suchych składników.
Przełożyć ciasto do przygotowanych form. Piec 20-25 minut lub do momentu, gdy ciasto przechodzi test "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić w blasze przez 10 minut, a następnie wyjąć i ostudzić całkowicie na kratce.
Ciasto jest maślane, aksamitne i wilgotne. Blaty upieczone z tego przepisu użyłam do wykonania tortu w kształcie gigantycznej babeczki.
Żródło przepisu: cakecentral.com
Ciasto jest maślane, aksamitne i wilgotne. Blaty upieczone z tego przepisu użyłam do wykonania tortu w kształcie gigantycznej babeczki.