Pieczone śliwki z lodami waniliowymi

niedziela, listopada 02, 2014

Niebiańskie połączenie otulającego ciepła i słodkiego zimna w sam raz na szaro-bure, ponure dni i takie, w które dopada nas chandra. Cudowny deser na spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Po prostu poezja oczywiście autorstwa Jamie'go Oliver'a! 


składniki:
18 dojrzałych śliwek lub innych nektarynek lub moreli, przepołowione i wypestkowane
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
2 czubate łyżki cukru pudru
1 pomarańcza
1 laskę kory cynamonu
500ml dobrych lodów waniliowych
1 "chlapka" brandy (opcjonalnie)

sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrać do 220C. Przygotować metalową brytfannę do pieczenia lub płaskie naczynie żaroodporne.

Do naczynia włożyć przygotowane, przepołowione śliwki, pastę waniliową (użyłam prawdziwego ekstraktu na bazie alkoholu), posypać cukrem, a następnie niedbale zetrzeć skórkę z (tylko jednej) połowy umytej i osuszonej pomarańczy, po czym wycisnąć z całej pomarańczy sok.
Na koniec dodać korę cynamonu i chlapkę brandy, jeśli decydujemy się dodać do deseru alkohol. Wszystko razem dobrze wymieszać.

Włożyć do piekarnika na dolną połkę. Owoce będą gotowe po około 15 minutach lub dłużej, aż do momentu, gdy będą wyglądały na miękkie i soczyste.


Nieco wcześniej można włożyć lody z zamrażarki do lodówki, aby nieco zmiękły. Tuż przed podaniem wyjąć lody z lodówki. Do szklanek, pucharków, miseczek lub czego tylko chcecie nakładać gorące owoce, a na ich wierzch dodać lody.

Serwować natychmiast po nałożeniu!
Om-nom-nom!

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze

  1. To musi być fantastyczne . Oczywiście z chlapką obowiązkowo:).
    Szkoda, że trudno już znaleźć dobre śliwki.
    Do zrobienia jak najszybciej z lodami domowymi lub pewnej firmy na G-niestety nie ma lepszych lodów sklepowych, niestety bo drogie:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie firmy na G są widoczne na zdjęciu. Niestety próbowałam z innymi, ale już tak bardzo nie smakowało nam. Domowe to zapewnie doskonała alternatywa.

      Usuń