Aromatyczny chutney śliwkowy

wtorek, października 21, 2014

Dawno, dawno temu... z nadmiaru śliwek powstał aromatyczny chutney do mięs podany przez Jamie'go Oliver'a dla brytyjskiego Daily Mail. Moja córcia jak tylko słyszy w domu o Jamie'm, a szczególnie po niedzielnym odcinku włoskich podróży Jamie'go woła: "O! Mama się zakochała!". I coś w tym poniekąd jest :-)

Chutney skradł serce (i żołądek chyba też) mojemu N. Jest wprost idealny do pieczonej wołowiny. Taki typowy om nom nom! 


porcja około 500g

składniki:
1 łyżka oleju roślinnego
4 szalotki, obrane i pokrojone
3 liście laurowe
1 laska cynamonu
5 ząbków
½ łyżeczki mielonych ziaren ziela angielskiego
½ łyżeczki mielonego imbiru
1 kg mieszanych śliwek, posiekanych bez pestek
400g cukier brązowy
Skórka i sok z 1 pomarańczy

400ml octu jabłkowego

sposób przygotowania:
Przygotować wysterylizowane słoiki.
Na patelni, która jest wystarczająco duża, aby pomieścić wszystkie składniki podgrzewamy olej. Dodajemy szalotki i delikatnie podsmażamy na małym ogniu aż zmiękną i się lekko zezłocą.

Teraz czas na liście laurowe i przyprawy. Wszystko razem podsmażamy przez minutę, a następnie wrzucamy śliwki. Dodajemy cukier i skórkę pomarańczową.

Do dzbanka z miarką wlewamy wyciśnięty sok pomarańczowy. Następnie dolewamy dzbanka z sokiem tyle octu jabłkowego, aby mieć w sumie 450ml mieszanki. Wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień tak, aby całość delikatnie mrugała. Mieszając od czasu do czasu gotujemy na wolnym ogniu aż większość wody wyparuje, a sos zrobi się gęsty.

Gotowy gorący chutney przekładamy wyparzonych słoików. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Można przechowywać przez kilka tygodni.


Kolejne śliwkowe propozycje już wkrótce!

Źródło: Daily Mail UK

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze