Wszyscy wiemy, że owoce są zdrowe. Szczególnie te świeże, a żaden nawet najdroższy sok nie dorówna wykonanemu w domu smoothie z cudowne soczystych owoców bez dodatku białego cukru. Takie jedno z najlepszych na świecie owocowych smoothie autorstwa mistrza soków Jason'a Vale'a to właśnie Fruity Special z książki Juice Master Keeping It Simple: Over 100 Delicious Juices and Smoothies.
1-2 porcje
składniki:
1 soczysta pomarańcza, obrana
1 jabłko
1/4 banana
1 kiwi, obrane
lód
sposób przygotowania:
W sokowirówce sporządzić sok z pomarańczy, jabłka i kiwi.
Następnie w blenderze umieścić banana (z tego owocu nie otrzymamy soku w sokowirówce, dlatego miksujemy go na puree), wyciśnięty z pozostałych owoców sok oraz lód, jeśli nasz blender może go z łatwością skruszyć. Jeśli nie, lód dodajemy na końcu do gotowego smoothie. Oczywiście można całkowicie pominąć lód, ale wierzcie mi lub nie lód topiąc się dodaje tego typu napojom lekkości i nutki orzeźwienia.
1-2 porcje
składniki:
1 soczysta pomarańcza, obrana
1 jabłko
1/4 banana
1 kiwi, obrane
lód
sposób przygotowania:
W sokowirówce sporządzić sok z pomarańczy, jabłka i kiwi.
Następnie w blenderze umieścić banana (z tego owocu nie otrzymamy soku w sokowirówce, dlatego miksujemy go na puree), wyciśnięty z pozostałych owoców sok oraz lód, jeśli nasz blender może go z łatwością skruszyć. Jeśli nie, lód dodajemy na końcu do gotowego smoothie. Oczywiście można całkowicie pominąć lód, ale wierzcie mi lub nie lód topiąc się dodaje tego typu napojom lekkości i nutki orzeźwienia.
Popeye Power to jedna z fenomenalnych propozycji soku dla dzieci (i nie tylko!) autorstwa mistrza w tej dziedzinie czyli Jason'a Vale'a. Przed zakupem jego książki o sokach i smoothie zatytułowanej Juice Master Keeping It Simple: Over 100 Delicious Juices and Smoothies postanowiłam wypróbować te, które są widoczne w wersji podglądu look inside na Amazonie. Niedawno zakupiona dla N. sokowirówka miała swoje 5 minut, bo tyle zajmuje przygotowanie pysznego, świeżego i mega zdrowego napoju.
Świeżo wyciśnięty sok z owoców z dodatkiem szpinaku ma zachęcić dzieci do spożywania większej ilości owoców i warzyw. Bardziej nieufnym do koloru zielonego dzieciom rodzice mogą powiedzieć, że kolor ten sok zawdzięcza kiwi. Takie małe kłamstewko dla zdrowia nikomu nie zaszkodzi tym bardziej, że smak szpinaku zostaje zdominowany przez egzotyczny smak ananasa.
U nas ten sok to strzał w dziesiątkę! L. lubi szpinak, więc nie musiałam jej okłamywać. Następnego dnia już pytała się o kolejną porcję. Chyba zacznę gościć duży worek świeżych liści szpinaku w lodówce na stałe :-)
autor: Jason Vale
1-2 porcje
składniki:
1 duża garść świeżych liści szpinaku
1/4 średniego ananasa (obranego)
1 jabłko
1/2 cytryny, obranej ze skórki
1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)
do podania:
kostki lodu
sposób przygotowania:
Do sokowirówki włożyć kolejno jabłko, szpinak, ananas i cytrynę. Kolejność jest ważna ze względu na to, że liście szpinaku są delikatne i mogą zbyt szybko przelecieć przez sito sokowirówki. Dlatego jeśli macie sokowirówkę, do której można włożyć duże kawałki owoców a nawet całe owoce, zanim włączycie urządzenie włóżcie najpierw jabłka i szpinak, a następnie włączcie sokowirówkę wg zaleceń producenta (u mnie prędkość 1).
Świeżo wyciśnięty sok z owoców z dodatkiem szpinaku ma zachęcić dzieci do spożywania większej ilości owoców i warzyw. Bardziej nieufnym do koloru zielonego dzieciom rodzice mogą powiedzieć, że kolor ten sok zawdzięcza kiwi. Takie małe kłamstewko dla zdrowia nikomu nie zaszkodzi tym bardziej, że smak szpinaku zostaje zdominowany przez egzotyczny smak ananasa.
U nas ten sok to strzał w dziesiątkę! L. lubi szpinak, więc nie musiałam jej okłamywać. Następnego dnia już pytała się o kolejną porcję. Chyba zacznę gościć duży worek świeżych liści szpinaku w lodówce na stałe :-)
Popeye Power, czyli super sok bohatera kreskówki
autor: Jason Vale
1-2 porcje
składniki:
1 duża garść świeżych liści szpinaku
1/4 średniego ananasa (obranego)
1 jabłko
1/2 cytryny, obranej ze skórki
1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)
do podania:
kostki lodu
sposób przygotowania:
Do sokowirówki włożyć kolejno jabłko, szpinak, ananas i cytrynę. Kolejność jest ważna ze względu na to, że liście szpinaku są delikatne i mogą zbyt szybko przelecieć przez sito sokowirówki. Dlatego jeśli macie sokowirówkę, do której można włożyć duże kawałki owoców a nawet całe owoce, zanim włączycie urządzenie włóżcie najpierw jabłka i szpinak, a następnie włączcie sokowirówkę wg zaleceń producenta (u mnie prędkość 1).
...czyli recenzja drążarki do ananasa z zestawu narzędzi do obierania owoców Vacu Vin, o którym pisałam na początku stycznia. Jeśli jesteście ciekawi jak szybko i łatwo obrać i wydrążyć ananasa zapraszam do przeczytania całego wpisu.
Od dnia zakupu miałam możliwość przetestowania obieraka do cytrusów, który wbrew pozorom okazał się bardzo przydatnym gadżetem zarówno do obierania zgrabnych pomarańczy, cytryn jak i gruboskórnego pomelo. Jeśli nie lubicie wbijać palców i paznokci w mięsiste skórki cytrusów z pewnością polubicie się z tym narzędziem. Obierak przyda się także do obrania skórek z cytryn w równych i zgrabnych kawałkach.
Wracając jednak do tytułowego bohatera, miałam okazję przetestować go przy okazji soku Popeye'a, który przygotowałam dziś dla małej L. Drążarka albo jak kto woli nóż posłużyła mi do obróbki ananasa tuż przed włożeniem go do sokowirówki.
Od dnia zakupu miałam możliwość przetestowania obieraka do cytrusów, który wbrew pozorom okazał się bardzo przydatnym gadżetem zarówno do obierania zgrabnych pomarańczy, cytryn jak i gruboskórnego pomelo. Jeśli nie lubicie wbijać palców i paznokci w mięsiste skórki cytrusów z pewnością polubicie się z tym narzędziem. Obierak przyda się także do obrania skórek z cytryn w równych i zgrabnych kawałkach.
Wracając jednak do tytułowego bohatera, miałam okazję przetestować go przy okazji soku Popeye'a, który przygotowałam dziś dla małej L. Drążarka albo jak kto woli nóż posłużyła mi do obróbki ananasa tuż przed włożeniem go do sokowirówki.
...czyli obiad w 15 minut Jamie'go. W naszej kuchni przyrządzenie go zajęło nieco więcej z racji tego, że nie dysponuję ryżem, który gotuje się w 10 minut. Zamiast tego przygotowałam ryż w parowarze, który sam zajmuje się jego gotowaniem przez około 30-35 minut. Obiad jest prosty, smaczny i szybki, a do tego bogaty w zdrowe zieloności.
Wersje Jamie'go niestety musiałam zmodyfikować ze względu na to, że mięsne kuleczki rodem z Ikei jadła z nami także L. Z tego powodu nie mogłam dodać do mięsa chlustu wódki, a ze względu na N. i jego trzustkę odchudziłam niektóre składniki nabiałowe oraz mięso.
Wersje Jamie'go niestety musiałam zmodyfikować ze względu na to, że mięsne kuleczki rodem z Ikei jadła z nami także L. Z tego powodu nie mogłam dodać do mięsa chlustu wódki, a ze względu na N. i jego trzustkę odchudziłam niektóre składniki nabiałowe oraz mięso.
O wolnych rodnikach i przyprawionym marchwiowo-jabłkowym smoothie
wtorek, stycznia 28, 2014
5 razy dziennie owoce i warzywa? Każdy z nas o tym wie, ale mało kto przestrzega tej prostej zasady zdrowego odżywiania. Na co dzień zabiegani często nie mamy nawet czasu o tym pomyśleć, a przecież zdrowe odżywianie to klucz nie tylko do zdrowia, ale również do dobrego samopoczucia, pięknej cery, smukłej sylwetki. Długookresowo to także niezwykle ważna ochrona naszego organizmu przed wolnymi rodnikami.
2-4 porcji**
składniki:
2 nieduże marchewki, dokładnie umyte lub obrane
1 mały ogórek, dokładnie umyty i obrany
1 duże jabłko, umyte ze skórką, wydrążony środek
1 pomarańcza, obrana
sok z ½ cytryny
1 cm kawałek imbiru, obrany
kilka gałązek mięty
⅓ łyżeczki cynamonu
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
1-2 szklanki wody źródlanej
do posłodzenia:
miód lub syrop klonowy (opcjonalnie)
**w zależności od wielkości owoców i warzyw oraz szklanek w jakich podamy
sposób przygotowania:
Owoce i warzywa dokładnie umyć. Marchew, ogórek i jabłko pokroić w mniejsze kawałki odpowiednie do blendowania.
Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku reakcji metabolicznych a zwłaszcza w procesie spalania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą również pochodzić z zewnątrz ze skażonego powietrza, dymu z papierosów, występują w zjonizowanym powietrzu, wysoko przetworzonej lub zepsutej żywności, lekach itp. Wolne rodniki tworzą się w wielu produktach spożywczych jak: wyroby cukiernicze o długich terminach przydatności do spożycia, produkty mięsne i roślinne. Dotyczy to szczególnie tłuszczów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo łatwo ulegają utlenieniu. Najwięcej tych kwasów zawiera olej kukurydziany i słonecznikowy a najmniej oliwa z oliwek i olej lniany. W produktach smażonych lub długo przechowywanych, tłuszcze ulegają szybkiemu utlenieniu i pokarmy te zawierają bardzo dużo wolnych rodników. Spożycie takich pokarmów jak chipsy, frytki, krakersy, ciastka, ciasto do pizzy, sosy sałatkowe itp.
W każdej komórce ciała w reakcjach chemicznych uczestniczą cząsteczki tlenu z których pewna część nie ulega pełnej redukcji. Wytwarzają się wtedy wolne rodniki tlenu. W wyniku uszkodzenia błony komórkowej komórka nie jest wstanie pełnić swych właściwych funkcji metabolicznych, uszkodzenia kodu genetycznego prowadzą do powstawania nowotworów, zaburzeń czynnościowych układu krążenia, mózgu i innych narządów. Utleniając cholesterol LDL powodują zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych nawet u osób młodych żyjących w warunkach skażonego środowiska i odżywiających się niewłaściwie. Dlatego też wolne rodniki uważa się za jedną z głównych przyczyn procesu starzenia się organizmu. (Źródło: portalwiedzy.onet.pl)
Marchwiowo-jabłkowe smoothie z aromatycznym twistem
składniki:
2 nieduże marchewki, dokładnie umyte lub obrane
1 mały ogórek, dokładnie umyty i obrany
1 duże jabłko, umyte ze skórką, wydrążony środek
1 pomarańcza, obrana
sok z ½ cytryny
1 cm kawałek imbiru, obrany
kilka gałązek mięty
⅓ łyżeczki cynamonu
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
1-2 szklanki wody źródlanej
do posłodzenia:
miód lub syrop klonowy (opcjonalnie)
**w zależności od wielkości owoców i warzyw oraz szklanek w jakich podamy
sposób przygotowania:
Owoce i warzywa dokładnie umyć. Marchew, ogórek i jabłko pokroić w mniejsze kawałki odpowiednie do blendowania.