Wilgotny farsz i chrupka pita z nutą aromatycznej oliwy z oliwek. Danie idealne na przekąskę - proste, lekkie i smaczne. Ponieważ robiła je na kolację zdjęcia są otoczone mgiełką ciepłego światła okapu, jednak polecam wszystkim obejrzenie jak pięknie się to danie prezentuje u Wendy.
Porcja na 1 dużą pitę
składniki - ciasto:
125g mąki
20g wody + 1/2 łyżeczki drożdży instant
20g jogurt naturalny
20-30g mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
oliwa z oliwek do posmarowania ciasta po pieczeniu
składniki - nadzienie:
100g mięsa mielonego
1 pomidor bez nasion, pokrojony w kostkę
2 łyżki cebuli, posiekanej
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1/4 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki soli
pieprz czarny do smaku
1 jajko (na wierzch)
sposób przygotowania:
Rozpuścić w wodzie drożdże. Połączyć wszystkie składniki ciasta, a następnie wyrabiać przez 2 minuty. Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 2 godziny.
Porcja na 1 dużą pitę
składniki - ciasto:
125g mąki
20g wody + 1/2 łyżeczki drożdży instant
20g jogurt naturalny
20-30g mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
oliwa z oliwek do posmarowania ciasta po pieczeniu
składniki - nadzienie:
100g mięsa mielonego
1 pomidor bez nasion, pokrojony w kostkę
2 łyżki cebuli, posiekanej
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1/4 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki soli
pieprz czarny do smaku
1 jajko (na wierzch)
sposób przygotowania:
Rozpuścić w wodzie drożdże. Połączyć wszystkie składniki ciasta, a następnie wyrabiać przez 2 minuty. Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 2 godziny.