­
­
Od kuchni

Lukrowane pierniczki brukowce

poniedziałek, grudnia 30, 2013
W tym roku inspiracje świąteczne odnalazłam u Pani Doroty z mojewypieki.com. Po pierwsze z czystego lenistwa, po drugie z braku nadmiaru czasu na eksperymenty kulinarne przy dwójce dzieci i wigilijnych przygotowania na głowie, w końcu po czwarte chcąc mieć pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. W efekcie na święta gotowe były 4 rodzaje ciastek, a wśród nich możliwe do przygotowania z dużym...

Continue Reading

  • Share:

Elastyczna chusta bawełniana, czyli chustowe podsumowanie

środa, grudnia 04, 2013
Zima za pasem, co prawda jeszcze bez śniegu, ale temperatura daje się we znaki. Lea podwoiła już swoją wagę urodzeniową w związku z czym dla wygody swojej i odpoczynku kręgosłupa postanowiłam odkurzyć wózek z głęboką gondolką i odpocząć od chusty elastycznej. Niemniej jednak obiecałam wnikliwszą ocenę chust, które kupiłam przed przyjściem na świat Lei. Ponieważ od września nosiłam córeczkę wyłącznie w elastycznej, bawełnianej...

Continue Reading

  • Share:
DIY

Masa solna

środa, grudnia 04, 2013
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się dużymi krokami, dlatego też postanowiłam trochę oderwać się od pracy i zapoznać małą L. z masą solną. Na początek miało być coś prostego, ale skończyło się na aniołkach. Obecnie arcydzieła schną cierpliwie, a tymczasem zapisuję przepis ku pamięci. składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka soli pół szklanki mąki ziemniaczanej ok szklanki wody sposób przygotowania: Składniki zagnieć na...

Continue Reading

  • Share:

Rukola z pomidorami i czerwoną cebulą

poniedziałek, października 21, 2013
Najzwyklejsza kulinarna prostota. Doskonała do grillowanej piersi z kurczaka. składniki: 150-220g rukoli 2 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę 1 mała czerwona cebula, obrana, przekrojona na połowę i pokrojona w cienkie plasterki 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki extra-virgin oliwy z oliwek, plus dodatkowo do dekoracji Połówki cytryny, do przybrania sposób przygotowania: Połącz rukolę, pomidory i cebulę w dużej misce. Wymieszaj z...

Continue Reading

  • Share:

Zdrowe domowe burgery

czwartek, października 03, 2013
Te burgery to jeden z kulinarnych grzeszków mojego trzustkowca. Zadowolą tych, którzy stronią od fast foodów i tłustych dań. Mięso do burgerów przygotowuję tak, aby wiedzieć ile zawiera tłuszczu, a samo przygotowanie kotletów polega na grillowaniu ich bez dodatku tłuszczu. Kotletów nie można przypalić! Najlepiej grillować je tak, żeby na wierzchu powstała estetyczna faktura rumianych kresek. Poniżej efekt zamknięty w świeżutkiej kajzerce. Czyż...

Continue Reading

  • Share:

Sos tartar

czwartek, października 03, 2013
Idealny do smażonych ryb i owoców morza. Najlepiej smakuje kilka godzin po przyrządzeniu, gdy smaki się przegryzą. 1 porcja = ok. 1 szklanka sosu składniki: 1 szklanka majonezu lub w wersji light jogurtu greckiego 1 łyżka sweet pickle relish, lub więcej wg uznania 1 czubata łyżka bardzo drobno posiekanej cebulki 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) sól i pieprz, do smaku sposób przygotowania:...

Continue Reading

  • Share: