Te burgery to jeden z kulinarnych grzeszków mojego trzustkowca. Zadowolą tych, którzy stronią od fast foodów i tłustych dań. Mięso do burgerów przygotowuję tak, aby wiedzieć ile zawiera tłuszczu, a samo przygotowanie kotletów polega na grillowaniu ich bez dodatku tłuszczu. Kotletów nie można przypalić! Najlepiej grillować je tak, żeby na wierzchu powstała estetyczna faktura rumianych kresek. Poniżej efekt zamknięty w świeżutkiej kajzerce. Czyż...
Idealny do smażonych ryb i owoców morza. Najlepiej smakuje kilka godzin po przyrządzeniu, gdy smaki się przegryzą. 1 porcja = ok. 1 szklanka sosu składniki: 1 szklanka majonezu lub w wersji light jogurtu greckiego 1 łyżka sweet pickle relish, lub więcej wg uznania 1 czubata łyżka bardzo drobno posiekanej cebulki 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) sól i pieprz, do smaku sposób przygotowania:...
Relish to gotowane lub marynowane pokrojone warzywa lub owoce, których zazwyczaj używa się jako przyprawy lub jako składnik sosów lub innych potraw. Relish pochodzi z Indii, jednak w dzisiejszych czasach stał się popularny na całym świecie. Dzięki temu powstało wiele wariacji relishów m.in. dżemy warzywne, chutney czy też ogórkowy relish popularny w Stanach jako dodatek do hot dogów czy hamburgerów. Słodki ogórkowy relish...
Quinoa czyli komosa ryżowa to bardzo wartościowe źródło niezbędnych minerałów, dzięki czemu uznawana jest jako jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie. Poniższa propozycja podania komosy jest idealna zarówno solo w wersji bardzo orzeźwiającej, wegetariańskiej - jako samodzielne danie np. na lunch - jak i jako dodatek do dań niewegetariańskich w towarzystwie mięsa. Może zastąpić ziemniaki lub ryż. 4-6 porcji składniki: 2 szklanki wody...
Szczerze mówiąc to najdziwniejsza zupa jaką kiedykolwiek przygotowałam. Dziwna, ale bardzo smaczna! Następnym razem zrobię z jajek omlet i pokroję go w paski, aby jajka ładniej wyglądały w zupie. składniki: 4 duże jajka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 2 duże pomidory, przepołowione i pokrojone w cienkie plasterki 4 szklanki niskosodowego bulionu z kurczaka 1...
Skoro wspomniałam już w poprzednim poście o pojawieniu się w naszym życiu nowego członka rodziny, trudno byłoby nie podzielić się z Wami tą wspaniałą informacją. 3 tygodnie temu, dokładnie 4 września 2013r. przyszła na świat nasza druga córeczka Lea. Małej spieszyło się na świat, ponieważ urodziła się 3 tygodnie przed terminem. Mimo to miała 2.92kg i 52cm. My żartujemy sobie, że nie chciała...