Powolutku, po cichutku... Ale tak na serio zaczynamy przygotowania to powitania naszego drugiego dzieciątka na świecie :) Dlatego już teraz staram się nabyć wszelkie przydasie, które sprawdziły się, gdy 5 lat temu urodziła się mała L. Wśród rzeczy, które naprawdę nam się przydały jest chusta do noszenia. Starą już dawno sprzedałam, więc dziś mogę porównać "na sucho" nową chustę Lenny Lamb z poprzednią Bebelulu.
Co prawda nie używaliśmy jej od pierwszych dni, bo pomysł zakupienia chusty i chustowania L. pojawił się po kilku miesiącach, gdy L. dopominała się bliskości, do której z resztą była przyzwyczajona podczas karmienia piersią. Zaś mi jako mamie potrzebne były dwie wolne ręce do prac domowych i nie tylko :)
Co prawda nie używaliśmy jej od pierwszych dni, bo pomysł zakupienia chusty i chustowania L. pojawił się po kilku miesiącach, gdy L. dopominała się bliskości, do której z resztą była przyzwyczajona podczas karmienia piersią. Zaś mi jako mamie potrzebne były dwie wolne ręce do prac domowych i nie tylko :)
Pyszne połączenie śliwek i słodkich truskawek ze zdrową aromatyczną, owsianą kruszonką na wierzchu. Bajeczne połączenie ciepłych owoców i zimnych lodów waniliowych. Po prostu pyszne!
Ilość porcji: 6
składniki - nadzienie:
900g ciemnych śliwek
szklanka truskawek
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/8 łyżeczki goździków, rozgniecionych w moździerzu
składniki - kruszonka:
1/4 szklanki drobnych płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki nasion anyżu, rozgniecionych w moździerzu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3-4 łyżki oleju rzepakowego
Ilość porcji: 6
składniki - nadzienie:
900g ciemnych śliwek
szklanka truskawek
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/8 łyżeczki goździków, rozgniecionych w moździerzu
składniki - kruszonka:
1/4 szklanki drobnych płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki nasion anyżu, rozgniecionych w moździerzu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3-4 łyżki oleju rzepakowego
Proste, szybkie, rustykalne... Ciasto o wilgotnym miąższu z soczystym akcentem truskawek.
składniki:
1/2 kg pszennej mąki tortowej
20 dag masła
2 jajka
50 dag gęstego jogurtu
20 dag cukru (szklanka)
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub cukrem z prawdziwą wanilią)
1 czubata łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kg truskawek
2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
sposób przygotowania:
By ciasto się udało: użyj do jego upieczenia gęstego jogurtu "greckiego", wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę - więc jajka oraz jogurt wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Ciasto można piec w formie wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką, ale truskawki często puszczają dużo soku, więc bezpieczniej będzie formę wyłożyć papierem do pieczenia.
składniki:
1/2 kg pszennej mąki tortowej
20 dag masła
2 jajka
50 dag gęstego jogurtu
20 dag cukru (szklanka)
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub cukrem z prawdziwą wanilią)
1 czubata łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kg truskawek
2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
sposób przygotowania:
By ciasto się udało: użyj do jego upieczenia gęstego jogurtu "greckiego", wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę - więc jajka oraz jogurt wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Ciasto można piec w formie wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką, ale truskawki często puszczają dużo soku, więc bezpieczniej będzie formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dla amatorów słodkości, a w szczególności dla dzieci. Przepis idealny, gdy mamy ochotę na czekoladowy grzeszek bez potrzeby pieczenia całej blaszki ;-)
Dodatkowo to przepis, który zawiera niewiele tłuszczu, a jednocześnie stanowi niezłą dawkę energii, dlatego mój N. zabiera takie brownie do pracy.
składniki:
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka brązowego cukru
1-2 łyżki niesłodzonego kakao
mała szczypta cynamonu
szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/8 łyżeczki)
1 łyżka syropu z agawy, lub miodu wielokwiatowego
1 "czubata" łyżka niesłodzonego soku jabłkowego
1 łyżeczka chudego mleka
kropka lub 2 ekstraktu waniliowego
sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175C.
Jedną foremkę na muffinkę przygotować do pieczenia - można spryskać ją specjalnym olejem w sprayu, aby uniknąć dodatkowego źródła tłuszczu. Alternatywnie natłuścić foremkę w tradycyjny sposób.
Dodatkowo to przepis, który zawiera niewiele tłuszczu, a jednocześnie stanowi niezłą dawkę energii, dlatego mój N. zabiera takie brownie do pracy.
składniki:
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka brązowego cukru
1-2 łyżki niesłodzonego kakao
mała szczypta cynamonu
szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/8 łyżeczki)
1 łyżka syropu z agawy, lub miodu wielokwiatowego
1 "czubata" łyżka niesłodzonego soku jabłkowego
1 łyżeczka chudego mleka
kropka lub 2 ekstraktu waniliowego
sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175C.
Jedną foremkę na muffinkę przygotować do pieczenia - można spryskać ją specjalnym olejem w sprayu, aby uniknąć dodatkowego źródła tłuszczu. Alternatywnie natłuścić foremkę w tradycyjny sposób.
Lekki, soczysty, owocowy. Idealny na gorące dni, a do tego błyskawiczny w przygotowaniu :-)
składniki:
3 galaretki o smaku truskawkowym lub poziomkowym (łącznie na 1,5 litra wody)
1/2 kg homogenizowanego serka
3/4 kg truskawek
sposób przygotowania:
Dwie galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do wystygnięcia - sprawdzaj co kilka minut, czy nie zaczyna mocno tężeć.
Truskawki umyj, usuń szypułki, włóż do tortownicy jedną warstwą, około 10-12 truskawek odłóż do dekoracji wierzchu sernika. Do przygotowania tego sernika najlepiej sprawdza się tortownica Lekue z ceramicznym talerzem. Dzięki rozpinanemu sylikonowemu rantowi sernik wychodzi równiutki, a podczas przygotowania nic się nie wylewa :-)
składniki:
3 galaretki o smaku truskawkowym lub poziomkowym (łącznie na 1,5 litra wody)
1/2 kg homogenizowanego serka
3/4 kg truskawek
sposób przygotowania:
Dwie galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do wystygnięcia - sprawdzaj co kilka minut, czy nie zaczyna mocno tężeć.
Truskawki umyj, usuń szypułki, włóż do tortownicy jedną warstwą, około 10-12 truskawek odłóż do dekoracji wierzchu sernika. Do przygotowania tego sernika najlepiej sprawdza się tortownica Lekue z ceramicznym talerzem. Dzięki rozpinanemu sylikonowemu rantowi sernik wychodzi równiutki, a podczas przygotowania nic się nie wylewa :-)