Nasza pierwsza przygoda z sushi zaczęła się od zestawu "zrób to sam" zakupionego wówczas na MniamMniamie. Niestety wynik nas nie zachwycił i tak szybko jak chcieliśmy spróbować tego specjału, porzuciliśmy go.
Od tamtej pory minęło wiele lat i tak po majowym pobycie N. w Edynburgu, gdzie N. raczył się gotowcem z Tesco wrócił pomysł na przyrządzenie sushi w domowym zaciszu ponownie.
Tym razem bazowaliśmy na własnych gustach i przepisach z sieci.
Ryż do sushi
Źródło: foodnetwork.com
składniki:
2 szklanki ryżu do sushi
2szklanki wody, plus dodatkowo do przepłukania ryżu
2 łyżku octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
sposób przygotowania:
Ryż wsypać do dużej miski i przepłukać w zimnej wodzie 2 lub 3 razy. Następnie przełożyć do rondelka, zalać 2 szklankami wody i postawić bez przykrycia na największym ogniu do momentu zagotowania. Chodzi o to, aby szybko podgrzać wodę i jak tylko zawrze zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy rondelek i gotujemy tak przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy z ognia i odstawiamy przykryte na kolejne 10 minut, aby ryż doszedł.
Od tamtej pory minęło wiele lat i tak po majowym pobycie N. w Edynburgu, gdzie N. raczył się gotowcem z Tesco wrócił pomysł na przyrządzenie sushi w domowym zaciszu ponownie.
Tym razem bazowaliśmy na własnych gustach i przepisach z sieci.
Ryż do sushi
Źródło: foodnetwork.com
składniki:
2 szklanki ryżu do sushi
2szklanki wody, plus dodatkowo do przepłukania ryżu
2 łyżku octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
sposób przygotowania:
Ryż wsypać do dużej miski i przepłukać w zimnej wodzie 2 lub 3 razy. Następnie przełożyć do rondelka, zalać 2 szklankami wody i postawić bez przykrycia na największym ogniu do momentu zagotowania. Chodzi o to, aby szybko podgrzać wodę i jak tylko zawrze zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy rondelek i gotujemy tak przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy z ognia i odstawiamy przykryte na kolejne 10 minut, aby ryż doszedł.