­
­
Od kuchni

Frytki bez ani grama tłuszczu

piątek, marca 15, 2013
Szukałam, szukałam... bo jak tu ukochanemu mężowi odmówić czegoś na co ma ochotę :-) Obskoczyliśmy jakoś smaki czekoladowe bez czekolady i tłuszczu, więc teraz przyszedł czas na zupełnie zakazane w diecie na trzustkę frytki. W nowej odsłonie bez tłuszczu mają mniej niż 1% tłuszczu o ile jakikolwiek mają. składniki: 4-5 ziemniaków, średniej wielkości 1 białko 0.5 łyżeczki soli morskiej przyprawy (wg uznania): pieprz,...

Continue Reading

  • Share:

Czekoladowo-bananowe smoothie

piątek, marca 15, 2013
Dla wegan (w wersji z wodą zamiast mleka) i nie tylko! Nie tylko, bo dla osób chorych takich jak mój N. to doskonały mały posiłek z odżywczym bananem w roli głównej! Nigdy wcześniej nie doceniałam tego owocu tak bardzo, jak teraz. Wszędzie, gdzie czytam o diecie na trzustkę wymieniane są banany jako źródło potasu. A do tego są smaczne no i można je...

Continue Reading

  • Share:

Warkocz drożdżowy z jagodami i serem

piątek, marca 15, 2013
Nie za słodkie i niezbyt kaloryczne ciasto drożdżowe z klasycznym nadzieniem jagodowo-serowym. Dla mnie idealnie wyważone. Przepis pochodzi z książki Beth Hensperger po tytułem The Bread Bible. Idealne jako przekąska i weekendowa, domowa słodkość. Nie przypadkiem weekendowa, gdyż ciasto jest dość pracochłonne.   składniki: Sponge 1 łyżka drożdży instant 1 łyżka cukru 1 1/2 szklanki letniego mleka 2 szklanki mąki Ciasto 2 jaja...

Continue Reading

  • Share:

Risotto z szynką i zielonym groszkiem

piątek, marca 15, 2013
Klasyczna pychotka! Tak szybko zjedzona, że nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia. Może następnym razem :-) składniki: 1,5 szklanki ryżu arborio szczypta szafranu 20 dag dobrej, mocno wędzonej szynki szklanka mrożonego groszku średniej wielkości cebula około 3-4 szklanek dobrego bulionu - może być tez z kostki spora garść startego parmezanu 1 łyżka masła łyżka oliwy świeżo zmielony pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Ilość porcji: 4-5...

Read More...

  • Share:

Barszcz czerwony i anegdota z liściem

czwartek, marca 14, 2013
Przepis ten uratował zeszłoroczną Wigilię, kiedy to moja teściowa zrobiła takie zamieszanie w organizacji tego co kto gotuje, że dzień przed stanęliśmy przed faktem całkowitego braku barszczu. Wówczas przypomniałam sobie o dwudniowym przepisie z jednego odcinka "Kuchenny rewolucji" i przystąpiłam do dzieła. Sam barszcz powtarzałam wiele razy, gdyż nie lubię gotować na bazie barszczu butelkowego. Dokańczając wczorajszy barszczyk mała L. jak zwykle ciekawa...

Continue Reading

  • Share:

Bananowo-cynamonowe smoothie z syropem klonowym

środa, marca 13, 2013
Kolejna propozycja smoothie. Tym razem dużo lżejszy niż neapolitański, ale również nieco uboższy w witaminy i minerały. W tym znajdziecie głównie wapń i witaminę B12, choć nie zabraknie również potasu, magnezu i fosporu oraz witamin B2 oraz B6. Jeśli lubicie bardziej słodkie wersje proponuję dosłodzić smoothie syropem klonowym. składniki: 1 banan, zmrożony 1 szklanka mleka 2% 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego...

Continue Reading

  • Share: