Przepis ten robiłam już kilka razy i naprawdę bardzo przypadł wszystkim do gustu.
składniki:
1 kurczak ok.1,50-1,70kg
2 marchewki
1 cebula
kawałek pora
kawałek selera
2 łyżki majonezu
3 spore ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli, pieprz
Marynata:
1 łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
2 łyzki oleju
4 łyżki musztardy
1 łyżka przyprawy złocistej do kurczaka firmy "Kamis"
Glazura:
ok.1/3 szklanki wody
pół łyżeczki papryki ostrej lub słodkiej ( jak kto lubi)
łyżka miodu
składniki:
1 kurczak ok.1,50-1,70kg
2 marchewki
1 cebula
kawałek pora
kawałek selera
2 łyżki majonezu
3 spore ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli, pieprz
Marynata:
1 łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
2 łyzki oleju
4 łyżki musztardy
1 łyżka przyprawy złocistej do kurczaka firmy "Kamis"
Glazura:
ok.1/3 szklanki wody
pół łyżeczki papryki ostrej lub słodkiej ( jak kto lubi)
łyżka miodu
Pierwszy chleb w nowym domu na niedzielne świąteczne śniadanie :-) Po długiej przerwie wybrała coś łatwego. Od siebie dodam, że zawsze wychodzący. Uważam, że te przepis jest doskonały dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z pieczeniem chleba. Jest prosty i łatwy, a efekt bardzo smaczny.
Na 2 bochenki
Starter - Preferment:
3 1/2 szkl. mąki chlebowej
1 1/4 szkl. wody źródlanej
1/2 łyżki soli
1/8 łyżeczki drożdży instant
W dużej misce drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na max. 16 godzin (najwygodniej przez noc).
Na 2 bochenki
Starter - Preferment:
3 1/2 szkl. mąki chlebowej
1 1/4 szkl. wody źródlanej
1/2 łyżki soli
1/8 łyżeczki drożdży instant
W dużej misce drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na max. 16 godzin (najwygodniej przez noc).
Na początku przepraszam wszystkich za ogromne zaległości, ale mam nadzieje je szybciutko nadrobić w czasie i po Świętach.
Korzystając z okazji chciałabym Wam życzyć wspaniałych Świąt, najsmaczniejszych potraw, miłej atmosfery i przyjemnie spędzonych chwil z rodziną i bliskimi.
PS. Niech koszyczek liliankowy, w którym jajeczka wspólnie farbowałyśmy będzie dla Was dopełnieniem naszych życzeń :-)
Korzystając z okazji chciałabym Wam życzyć wspaniałych Świąt, najsmaczniejszych potraw, miłej atmosfery i przyjemnie spędzonych chwil z rodziną i bliskimi.
PS. Niech koszyczek liliankowy, w którym jajeczka wspólnie farbowałyśmy będzie dla Was dopełnieniem naszych życzeń :-)
Smakowite i zdrowe. Cóż innego można powiedzieć o tych ciastkach? Córcia już nimi zarządza częstując siebie i wszystkich dookoła. Nie są słodkie, choć myślałam, że ta ilość cukru będzie stosunkowo wyczuwalna.
składniki:
3/4 szklanki (170 gramów) masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka (210 gramów) brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki (105 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 szklanki (260 gramów) grubych płatków owsianych, rozkruszonych
1 szklanka suszonych żurawin, wiśni, czereśni lub rodzynek lub 1 szklanka białego lub ciemnej czekolady (opcjonalnie)
1 szklanka (110 g), orzechy włoskie lub innych, podprażonych i posiekanych (opcjonalnie)
składniki:
3/4 szklanki (170 gramów) masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka (210 gramów) brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki (105 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 szklanki (260 gramów) grubych płatków owsianych, rozkruszonych
1 szklanka suszonych żurawin, wiśni, czereśni lub rodzynek lub 1 szklanka białego lub ciemnej czekolady (opcjonalnie)
1 szklanka (110 g), orzechy włoskie lub innych, podprażonych i posiekanych (opcjonalnie)
Przepis pochodzi z cyklu książeczek Kuchnie Świata wydanych przez GW. Osobiście nigdy nie miałam ochoty sięgać po takie przepis, ale ten zaintrygował mnie formą wykonania. Co nieco bym jeszcze w nim zmieniła, ale na start jest całkiem niezły. Wbrew pozorom wychodzi z niego 4 duże i bardzo syte placki.
składniki:
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
450g mąki białej lub połączonej z razową
2 łyżeczki soli
roztopione masło do posmarowania blachy
nadzienie:
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
2 pomidory, obrane, oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę
1 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 1/2 łyżki posiekanych listków kolendry
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu
50g margaryny
40g utartego cheddara
sposób przygotowania:
Przygotować rozczyn: do miseczki wlać 150ml ciepłej wody. Dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże się spienią.
składniki:
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
450g mąki białej lub połączonej z razową
2 łyżeczki soli
roztopione masło do posmarowania blachy
nadzienie:
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
2 pomidory, obrane, oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę
1 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 1/2 łyżki posiekanych listków kolendry
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu
50g margaryny
40g utartego cheddara
sposób przygotowania:
Przygotować rozczyn: do miseczki wlać 150ml ciepłej wody. Dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże się spienią.