Ziołowo-cytrynowe ćwiartki i nie tylko!

czwartek, maja 05, 2011

Przepis znaleziony na MM, ponieważ szukałam czegoś, w czym mogłabym zasmakować sosu ostrygowego. Oryginalnie przepis dotyczy skrzydełek, jednak ja mając jedynie ćwiartki zmodyfikowałam czasu pieczenia i sposób przygotowania.

W oryginalne przepis powinien sprawdzić się także w sezonie grillowym :-) A marynata jest boska!


składniki
1 kg skrzydełek kurczaka

marynata:
3 łyżki sosu ostrygowego
10 ząbków czosnku
4 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oleju słonecznikowego
otarta skórka z jednej cytryny
1 łyżka cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka soli
spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

sposób przygotowania:
Skrzydełka zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Osusz, odetnij niejadalne końcówki.
Czosnek drobno posiekaj.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą, zalej nią skrzydełka, dokładnie wymieszaj, wstaw pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). W czasie marynowania zamieszaj kilka razy.
Ułóż na kratce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz około 30-35 minut, kilka razy smarując pozostałą marynatą. Pod koniec pieczenia zwiększ na 5 minut temperaturę do 200 stopni, by na skrzydełkach wytworzyła się chrupka skórka.
Podawaj z pikantną surówką.

Dodatkowe informacje
Wcześniej zamarynowane skrzydełka możesz upiec także na grillu - po 4-6 minut z każdej strony. Podczas pieczenia pamiętaj o smarowaniu skrzydełek pozostałą marynatą.

  • Share:

You Might Also Like

5 komentarze

  1. cytrynowe smaki coraz bardziej mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak ze słonym sosem ostrygowym i cytrynowym przełamaniem - podoba mi się!
    Pierwsza moja myśl - idealne na grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za skrzydełkami, ale udka pewnie też by się nadały.. ;)
    Grill - to było też moje pierwsze skojarzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również nie przepadam za skrzydełkami ale udka to inna bajka. Bardzo aromatyczne, właśnie oglądałam program Jamiego i robił coś podobnego:) Pozdrawaim!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale kuszące zdjęcie!
    mmm... cytrynowy kurczak, lubię ...

    OdpowiedzUsuń